Tiny11 este o versiune de Windows 11 care ocupă doar 8 GB și funcționează și pe sisteme cu 2 GB RAM

07.02.2023
Tiny11 este o versiune de Windows 11 care ocupă doar 8 GB și funcționează și pe sisteme cu 2 GB RAM

Windows 11 este un sistem de operare destul de pretențios cu cerințele de sistem, fiind necesar un procesor destul de recent pentru instalarea obișnuită, aprobată de Microsoft. Totuși, așa cum se dovedește de multe ori, Microsoft include în sistemele sale de operare foarte multe module și funcții de care utilizatorii de rând nu au nevoie, iar toate consumă resurse, atât când vine vorba despre spațiul de stocare, cât și despre memoria RAM. NTDEV, un dezvoltator cu vechime în rândul celor care modifică versiuni de Windows a anunțat lansarea proiectului Tiny11, o versiune de Windows 11 dedicată celor cu sisteme mai modeste.

Poți instala Windows 11 și pe sisteme mai modeste, pe care versiunea standard nu ar permite instalarea

Spre diferență de alte versiuni modificate de Windows care încearcă să elimine metodele de urmărire a activității implementată de Microsoft, Tiny11 le păstrează. Ce face însă această versiune de Windows 11 este să elimine multe dintre elementele care nu sunt necesare pentru buna funcționare a sistemului. Vorbim în special despre Windows Component Store (WinSxS), care elimină astfel și posibilitatea de a instala alte limbi sau funcții noi în sistemul de operare.

Tiny11 este bazat pe Windows 11 Pro 22H2, deci cea mai recentă versiune de la Microsoft și include „strictul necesar”, adică aplicațiile de bază precum Calculator, Notepad sau Paint și chiar Microsoft Store, deci poți instala aplicații atât de pe internet, cât și din magazinul de aplicații oficial. Cum ajungi însă pe internet este altă poveste, întrucât Tiny11 nu include browser-ul Edge sau vechiul Internet Explorer. Va trebui să descarci pe alt computer un browser, sau să instalezi edge chiar din Windows Store pentru a naviga internetul. Un alt avantaj ar fi posibilitatea de a folosi sistemul de operare cu un cont local, fără a fi necesară autentificarea online.

O instalare standard de Windows 11 ocupă peste 20 GB și peste 2 GB memorie RAM. În comparație, Tiny 11 este de peste două ori mai mic, la 8 GB pe disc ocupați și funcționează chiar și pe PC-uri modeste, ocupând doar 256 MB memorie RAM după instalare. Conform NTDEV, sistemul de operare in sine ocupă doar 6,34 GB, dar restul de aplicații pe care nu le-a eliminat complet sunt responsabile pentru încă 1,59 GB. Mai mult, nu este necesar un modul TPM 2.0 pentru instalare, deci va putea fi instalat și pe sisteme mai vechi.


Singurul dezavantaj major este că această versiune de Windows 11 nu este „servisabilă” adică nu poate primi actualizări majore de sistem precum următorul update 23H1 de la Microsoft. Actualizări de securitate, drivere și actualizări .NET vin prin intermediul Windows Update, dar nu și cele care adaugă funcționalitate nouă. Pentru un computer care nu trebuie să fie la zi cu toate funcțiile noi, aceasta nu este obligatoriu o problemă, mai ales că primește actualizările de securitate la zi.

Versiunea Tiny11 de Windows 11 este disponibilă în format ISO de pe archive.org.

sursa: Tomshardware

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult