Windows 11, lansat oficial. Upgrade gratuit pentru utilizatorii Windows 10

05.10.2021
Windows 11, lansat oficial. Upgrade gratuit pentru utilizatorii Windows 10

Windows 11 poate fi instalat ca și upgrade gratuit pe PC-urile cu Windows 10 deja activate folosind o cheie de licență originală.

Dacă Windows 10 a debutat ca o versiune „corectată” de Windows 8, care restaura cel puțin parțial experiența desktop familiară utilizatorilor Windows 7, succesorul Windows 11 vine cu o nouă rundă de schimbări tranșante la partea de interfață, Microsoft sperând că o proporție cât mai mare a utilizatorilor vor ajunge să le aprecieze, în cele din urmă.

Concepută spre finalul „carierei” Windows Phone, sistemul de operare cu care Microsoft spera să detroneze Android, interfața Windows 10 a pornit la drum cu același sistem de cartonașe intenționate mai degrabă pentru ecrane de mici dimensiuni și interacțiune touch. În timp, revizii succesive aduse sistemului de operare au adus o versiune mai practică de Start Menu, compactată și cu mai puține artificii grafice inutile. Aceasta a fost o etapă de tranziție care a dus în cele din urmă la Windows 11, dezvăluit cu o interfață minimalistă, puternic optimizată pentru interacțiune touch dar în același timp practică și ușor de folosit chiar și pe PC-uri echipate cu mouse și tastatură.

Windows 11 Upgrade

Deși modificările de „sub capotă” sunt mult mai ample, probabil cea mai vizibilă schimbare este poziționarea centrală a noii versiuni Start Menu, împreună cu icon-urile din Taskbar. Alături de lista cu aplicațiile preferate, noul Start Menu mai afișează aplicațiile recent folosite și o bară de căutare la care poți apela pentru a găsi imediat aplicația sau fișierul care te interesează. Lista cu aplicațiile instalate nu mai este afișată în mod direct, dar poate fi accesată cu un click pe butonul All Apps. În anumite privințe, noul Start menu imită aspectul unui lansator de aplicație pentru smartphone.

Potrivit Microsoft, dezvoltarea interfeței Windows 11 s-a făcut urmărind modul  în care oamenii își folosesc computerele – „pe ce doresc să facă clic, unde sunt ochii lor pe ecran”.

Noua interfață adoptă forme rotunjite și simplifică majoritatea meniurilor. Schimbări tranșante sunt vizibile și la managerul de fișiere, mai colorat și cu o organizare mai aerisită, care favorizează interacțiunea touch.

Widgeturile, introduse de Windows Vista în 2007 și abandonate de succesorul Windows 7, reapar în Windows 11, – dar în loc să „plutească” pe ecranul în care utilizatorul le plasează, acestea apar într-o bară laterală care apare din stânga ecranului și sunt, de asemenea, conectate la serviciile Microsoft.

Avem și alte adiții în pas cu vremurile, cum ar fi integrare la nivel de sistem cu Microsoft Teams (înlocuitorul Skype) și aplicația Xbox.

Microsoft Store apare într-o versiune complet reproiectată, în care sunt binevenite acum și magazine de aplicații terțe, precum Amazon și Epic Store.

Alte îmbunătățiri vizează direct pasionații de jocuri PC, cum ar fi tehnologia Direct Storage, care ar trebui să scurteze în mod dramatic timpii de încărcare, permițând folosirea puterii de procesare a acceleratorului grafic (GPU) pentru a încărca datele relevante direct în memoria video.

Windows 11 promite și că va fi un OS mult mai sigur decât predecesorul Windows 10, Microsoft delegând aspecte esențiale ale securității PC-ului unui chip dedicat TPM (trusted platform module), prezent în echiparea sistemelor de generație recentă

Din păcate, pentru a beneficia de unele dintre îmbunătățirile promise este nevoie de suport la nivel de hardware, ceea ce înseamnă că nu toată lumea va putea experimenta îmbunătățirile promise.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video