Trucaje video în timp real cu o simplă cameră web

21.03.2016

Photoshop-ul a fost pentru multă vreme software-ul preferat de cei care doresc să falsifice fotografii, însă un nou software ne va oferi posibilitatea de a modifica clipuri video în timp real. Deşi momentan acesta este doar un proiect realizat de câţiva cercetători din cadrul universităţilor Erlangen-Nuremberg, Max-Planck-Institute şi Standord, rezultatul final ar putea aduce pe piaţă trucaje foarte uşor de realizat, fiind necesară doar o cameră web pentru a schimba expresia facială a unei persoane dintr-o filmare.

Software-ul interpretează semnalul RGB de pe camera web pentru a construi un model 3D pe care înregistrează expresiile faciale ale utilizatorului. În acelaşi timp, acesta analizează clipul video cadru cu cadru şi crează un model 3D asemănător peste faţa personajului care urmează să fie modificat. Atunci când utilizatorul îşi schimbă expresia facială, cele două modele 3D sunt sincronizate, oferind rezultate neaşteptat de bune. Textura pentru modelul 3D de pe personaj este realizată folosind cadrele din film, iar momentele în care gura personajului este deschisă sunt modelate în timp real folosind semnalul video de pe cameră.

În demonstraţia video lansată de către echipa de cinci cercetători putem vedea clipuri cu George Bush şi cu Vladimir Putin puse să redea în buclă, în care aceştia fac o serie de expresii total necaracteristice. Deşi rezultatele nu sunt 100% convingătoare, acesta ar putea fi un prim pas către trucaje în timp real, o tehnologie de acest gen putând fi foarte folositoare mai ales în industria de film, unde astfel de efecte sunt costisitoare. În cazul unei duble greşite, actorul ar putea să corecteze o replică sau să încerce să îşi schimbe expresia facială.

Desigur, această tehnologie ne-ar putea face să fim mult mai sceptici la clipurile video de pe internet, mai ales în cazul unor declaraţii din partea unor persoane publice. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult