Ubuntu 13.04 a fost lansat, aduce câteva noutăţi şi deschide calea unificării cu tabletele şi telefoanele

26.04.2013
Ubuntu 13.04 a fost lansat, aduce câteva noutăţi şi deschide calea unificării cu tabletele şi telefoanele

Canonical a lansat ieri noua versiune a popularei sale distribuţii Linux, Ubuntu ajungând acum la numărul de versiune 13.04. Fără a aduce noutăţi majore, noul produs promite îmbunătăţiri ale performanţelor şi un consum mai mic de memorie, pregătind astfel calea către prima versiune unificată, care va rula de PC-uri, tablete şi telefoane mobile.

Ubuntu 13.04, sau Raring Ringtail pe numele său de cod, este o versiune intermediară între 12.04, versiunea lansată acum un an care se va bucura de suport tehnic timp de cinci ani, şi 14.04, care va apărea peste un an şi care va marca debutul filosofiei software Canonical de convergenţă între PC-uri, tablete şi telefoane mobile.

Ubuntu 14.04 va aduce o platformă software comună pentru cele trei tipuri de platforme hardware vizate, acestea urmând să beneficieze de o interfaţă grafică flexibilă care se va adapta tipului de produs pe care rulează. Până atunci, cei interesaţi pot experimenta cu versiunea Preview a kitului de dezvoltare software, care permite scrierea de aplicaţii compatibile cu toate cele trei platforme hardware,  sau pot instala Mir, serverul grafic care va înlocui consacratul X odată cu versiunea 14.04 şi va oferi o compatibilitate superioară cu diferitele implementări OpenGL din soluţiile grafice actuale.

Până atunci, utilizatorii care vor trece la versiunea 13.04 vor primi o actualizare a interfeţei Unity. Aceasta oferă acum animaţii şi ferestre de previzualizare noi, meniuri noi pentru sincronizarea cu Ubuntu One şi controlul modulului Bluetooth, comutarea mai rapidă între aplicaţiile deschise cu ajutorul Quicklists sau a derulării deasupra pictogramei aplicaţiei dorite si control mai bun asupra integrării social media. În acelaşi timp, desktop-ul a fiost simplificat, spaţiile de lucru trebuind sa fie activate manual.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News