Ubuntu transformă telefonul cu Android într-un mini PC

23.02.2012
Ubuntu transformă telefonul cu Android într-un mini PC

Canonical, creatorul Ubuntu Linux aduce interfaţa celebrului sistem de operare şi pe telefoanele bazate pe Android, permiţând transformarea acestora în veritabile mini PC-uri.

Ubuntu transformă telefonul cu Android într-un mini PC

Mai exact, platforma Ubuntu for Android este suprapusă peste sistemul de operare Android al telefonului şi este activată numai atunci când acesta este conectat la o staţie de andocare compatibilă, ce permite utilizarea unui set de mouse şi tastatură, respectiv monitor extern. Software-ul preia atunci controlul, oferind utilizatorilor obişnuiţi deja cu versiunea pentru PC a sistemului de operare Ubuntu Linux un mediu de lucru familiar.

Telefonul mobil, transformat într-un mini PC cu Ubutu for Android

Dată fiind natura Open Source a platformei Ubuntu, funcţionalitatea acestui sistem poate fi extinsă cu uşurinţă pentru a răspunde diverselor cerinţe. Mai mult decât atât, toate aplicaţiile Android rămân perfect funcţionale în mediul Ubuntu, iar detalii cum ar fi mesajele text şi apelurile primite rămân vizibile pentru utilizatori. De asemenea, colecţia de poze, secvenţe video şi muzică pot fi redate şi in modul desktop cu ajutorul aplicaţiilor media instalate în memoria telefonului.

Una din posibilele aplicaţii pentru software-ul Ubuntu for Android este în mediul de afaceri, permiţând companiilor să înlocuiască recuzita formată din telefonul mobil şi laptopul de serviciu cu un singur smartphone capabil să îndeplinească ambele roluri.

Interfaţa Ubuntu Linux pentru PC este foarte asemănătoare versiunii pentru telefoane Android

Din păcate momentan doar software-ul este pregătit. Disponibilitatea unei staţii de andocare compatibilă nu este deocamdată confirmată, iar cerinţele hardware care trebuie îndeplinite de telefoanele Android compatibile nu sunt tocmai clare. Cert este că Ubutu for Android este în lucru şi va fi oferit pentru testare publicului larg în scurt timp. Cu puţin noroc am putea avea parte de o demonstraţie live chiar săptămâna viitoare la Mobile World Congress, eveniment unde participă şi producătorul Canonical.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News