Ubuntu Linux, alternativă la Google Android?

31.10.2011
Ubuntu Linux, alternativă la Google Android?

Sistemul de operare Android va avea în curând drept competitor pe Ubuntu Linux, un sistem de operare dezvoltat în regim open source şi disponibil pentru utilizare în mod gratuit.

Ubuntu Linux

Canonical, compania aflată în spatele Ubuntu Linux, a dezvăluit că după finalizarea celei mai noi versiuni pentru PC a sistemului de operare eforturile vor fi concentrate pentru extinderea acestei platforme către cele mai populare platforme de calcul utilizate în prezent. Astfel, în curând vom avea la dispoziţie distribuţii Ubuntul Linux pentru tablete, dispozitive de tip Smart TV şi smartphone.

În pregătire pentru această expansiune, Canonical poartă de ceva vreme discuţii cu mulţi dintre producătorii de chipset-uri pentru dispozitive mobile, printre care şi ARM, un important producător de procesoare pentru tablete şi modele smartphone.

Prin această extindere în lumea dispozitivelor mobile, Ubuntu devine un competitor direct pentru Android, un sistem de operare care în mod ironic este compromis chiar de către creatorul Google, prin recenta achiziţie a companiei Motorola, unul dintre producătorii majori de telefoane mobile din lume.

Achiziţia Motorola nu este privită cu ochi buni de ceilalţi producători hardware, deoarece transformpă Google din simplu dezvoltator software în producător hardware. Astfel, sistemul de operare Android ajunge să fie prins într-un conflict de interese, apărut între creatorul Google şi ceilalţi fabricanţi de dispozitive mobile. Ubuntu Linux se prezintă astfel drept soluţia salvatoare, o alternativă gratuită şi flexibilă, venită din partea unei companii mult mai puţin intimidante decât Google.

Strategia aleasă de Canonical este ingenioasă, însă fără un brand solid, care să aibă rezonanţă printre utilizatorii de tablete şi modele smartphone, succesul sau eventualul eşec depinde aproape în întregime de parteneriatele încheiate cu producătorii hardware. Livrarea sistemului de operare Ubuntu pe cât mai multe dispozitive este esenţială pentru promovarea acestuia, însă rămâne de văzut dacă şi facilităţile oferite se vor putea ridica la standardele unei competiţii solide, cum este cea oferită de Google cu Android 4.0.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News