Un Android scump pentru Samsung: un miliard de dolari pe an pentru licenţierea brevetelor Microsoft

Un Android scump pentru Samsung: un miliard de dolari pe an pentru licenţierea brevetelor Microsoft

În luna august a acestui an, Microsoft a anunţat că-i va acţiona în justiţie pe cei de la Samsung pentru plata întârziată a brevetelor licenţiate, americanii afirmând în acelaşi timp că sud-coreenii au invocat achiziţia Nokia pentru a sista plata integrală a sumelor datorate. Între timp, documentele din acest proces au fost făcute publice şi scot la iveală câteva detalii interesante.

În 2011, Microsoft şi Samsung au semnat un acord valabil timp de şapte ani prin care cei din urmă vor licenţia anumite brevete care acoperă diverse tehnologii implementate în platforma Android. Acest acord nu este unidirecţional, Microsoft beneficiind şi ei de licenţierea anumitor tehnologii dezvoltate de Samsung.

Dacă relaţia a decurs normal în primul an, Samsung a refuzat să mai plătească sumele datorate pentru cel de-al doilea an după ce Microsoft a anunţat că va preluat Nokia. Contrar informaţiilor vehiculate anterior, Samsung a plătit într-un final sumele datorate la sfârşitul anului trecut, însă Microsoft urmăreşte acum şi recuperarea daunelor pentru plata întârziată, al căror cuantum se ridică la suma de 6,9 milioane de dolari.

Microsoft este deţinătoarea unui portofoliu consistent de brevete, compania încheind acorduri separate cu mulţi producători de telefoane Android pentru licenţierea acestora. Conform noilor date cuprinse în dosarul pe rol, Microsoft are încheiate acorduri cu 80% din producătorii Android care activează pe piaţa din Statele Unite, iar sumele pot ajunge la sume impresionante. Astfel, dosarul arată că Samsung a plătit anul trecut nu mai puţin de 1 miliard de dolari, sumele fiind calculate în funcţie de numărul de terminale vândute.

Microsoft afirmă că Samsung a susţine că intenţionează să sisteze plata licenţelor pentru cel de-al treilea an al acordului, adică anul în curs. Sud-coreenii afirmă că terminalele Nokia produse acum de către Microsoft nu sunt acoperite de acordul actual, ceea ce i-ar face vinovaţi pe cei de la Microsoft de încălcarea clauzelor, si că achiziţia fostei divizii de terminale mobile ar invalida întregul acord. Microsoft afirmă că Samsung ar fi încercat să convingă autorităţile din Coreea de Sud să impună o schimbare a clauzelor contractuale şi că achiziţia Nokia nu schimbă cu nimic clauzele contractului dintre cele două companii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News