Utilizatorii Chrome vor putea revoca mai ușor permisiunile site-urilor care trimit prea multe notificări

27.01.2023
Utilizatorii Chrome vor putea revoca mai ușor permisiunile site-urilor care trimit prea multe notificări

Google extinde funcția Safety Check deja oferită în browser-ul Chrome pentru a asista revizuirea și eventual, revocarea permisiunilor neglijent acordate site-urilor web.

Mai ales în cazul site-urilor nou vizitate, obișnuitul dialog GDPR cu informații despre datele colectate în scop publicitar poate veni la „pachet” și cu solicitarea permisiunii pentru mesaje de notificare. Implementat pentru a permite administratorilor web comunice informații esențiale utilizatorilor care nu navighează în mod activ pe site-ul respectiv, suportul pentru declanșarea notificărilor în browser-ul web este adesea folosit în mod abuziv. Astfel, în loc de informații relevante, utilizatorii sunt bombardați cu reclame nesolicitate sau atrași în diverse capcane, cum ar fi accesarea unui site infectat.

Deși Google a luat unele măsuri pentru afișarea mai clară a solicitărilor pentru mesaje de notificare și chiar blocarea implicită a acestei funcții pentru site-urile care o abuzează, utilizatorii care, cu bună știință sau din neatenție au acordat această permisiune nu aveau o metodă la fel de simplă pentru revocarea ei. În schimb, pentru a „curăța” browser-ul Chrome de notificările nedorite trebuia căutat adânc în meniul Settings, până la secțiunea Privacy and Security – Site Settings – Notificațions, putea fi găsită o listă cu site-urile acceptate pentru trimiterea de notificări.

Începând de acum, Chrome va reaminti periodic despre revocarea permisiunilor neesențiale acordate site-urilor web, verificarea fiind inclusa în aceeași rutină Password Checkup responsabilă și cu emiterea de alerte propunând schimbarea parolelor compromise. Concret, pe lângă informații despre parolele compromise vei vedea și un rezumat cu site-urile pentru care ai acordat permisiuni speciale, care te-ar putea expune la riscuri de securitate și încălcarea intimității online.

O altă noutate este posibilitatea de a-ți proteja sesiunile de navigare pornite în modul Incognito folosind metode de autentificare biometrică, blocând accesarea de către persoane neautorizate. Funcționalitatea este disponibilă pe telefoanele și tabletele echipate cu versiunea Chrome pentru Android, respectiv, senzor de amprentă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult