Utilizatorii de Chrome cer 5 miliarde de dolari pentru colectarea de date în mod Incognito

04.06.2020
Utilizatorii de Chrome cer 5 miliarde de dolari pentru colectarea de date în mod Incognito

Google nu a susținut niciodată că modul Incognito din Chrome sau alte aplicații asigură intimitate completă online. Ba chiar fiecare tab deschis în Google Chrome spune că anumite site-uri și servicii ar putea să monitorizeze activitatea utilizatorilor. Totuși, nu este tocmai clar dacă Google colectează date în acest mod. Un grup de clienți nemulțumiți dorește însă să afle asta și cheamă Google în instanță în cadrul unui proces care ar putea valora peste 5 miliarde de dolari.

Utilizatorii susțin că Google colectează date din Chrome chiar și în mod Incognito

Procesul a fost depus la Tribunalul Federal din San Jose, California, de mai mulți utilizatori nemulțumiți de Google Chrome. Aceștia spun că servicii precum Analytics și Ad Manager colectează date despre utilizatori chiar dacă aceștia folosesc Incognito mode. Aceste date ar fi apoi furnizate către clienți pentru monitorizarea traficului sau targetarea cu reclame. Acest comportament ar fi valabil atât pe PC, cât și pe dispozitivele mobile.

Cei care dau Alphabet Inc. în judecată (compania umbrelă care deține Google, YouTube, etc.), cer cel puțin 5.000 de dolari pentru fiecare „păgubit”. Având în vedere că pot fi adăugați în acest proces comun milioane de utilizatori de Chrome din SUA, suma totală pentru despăgubiri ar putea fi enormă pentru Google în cazul în care pierde. Este estimat în acest moment că Google ar putea plăti 5 miliarde de dolari.

Reprezentanții Google nu sunt îngrijorați

Totuși reprezentanții companiei nu par să fie foarte îngrijorați de acest proces. Aceștia consideră că faptul că este menționat de fiecare dată când pornești un nou tab Incognito că anumite date pot fi colectate încă, scapă Google de responsabilitate.

Procesul nu este însă despre asta. Site-urile pot colecta prin diverse metode tot felul de date mai mult sau mai puțin private. Cei care cheamă Google în judecată susțin că serviciile și aplicațiile companiei colectează aceste date. Google va trebui să dovedească că nu face asta și dacă le colectează, va trebui să dezvăluie ce face mai exact cu aceste date.

(via Reuters)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult