Utilizatorii de Google Chrome, în pericol! Un nou virus se poate folosi de informații personale

26.02.2024
Utilizatorii de Google Chrome, în pericol! Un nou virus se poate folosi de informații personale

Utilizatorii de Android care folosesc Google Chrome ca browser principal ar putea fi expuși unui nou tip de malware periculos, capabil să se deghizeze în popularul motor de căutare pentru a sustrage date sensibile precum parole, fotografii și alte informații personale.

Acest malware, sub numele de „Roaming Mantis”, a fost identificat recent de experții în securitate cibernetică și reprezintă o amenințare semnificativă pentru securitatea utilizatorilor de pe mobil, scrie ABP News.

Malware-ul se răspândește prin mesaje SMS care conțin URL-uri scurtate, îndemnând utilizatorii să descarce un fișier de instalare Android (APK) sub pretextul că ar fi o aplicație de mobil. După instalare, acesta își activează automat funcționalitățile periculoase, fără ca utilizatorul să mai facă ceva. Se deghizează sub numele de „Chrome”, folosind un ‘r’ stilizat pentru a-și aascunde identitatea și le solicită utilizatorilor permisiuni, cum ar fi rularea continuă în fundal și setarea ca aplicație implicită pentru SMS.

Cum se pot proteja utilizatorii de noul malware

Noua variantă a malware-ului Android XLoader este capabilă să execute acțiuni diverse, compromițând informații sensibile precum parole, mesaje, fotografii, contacte și detalii esențiale ale dispozitivului. Cercetătorii de la McAfee, care au raportat această problemă la Google, subliniază evoluția alarmantă a acestei amenințări și importanța măsurilor de precauție pentru protecția utilizatorilor.

Pentru a vă proteja dispozitivul Android de acest malware, este important să activați Google Play Protect, serviciul de securitate integrat în magazinul Play Store. Acesta poate fi activat urmând câțiva pași simpli: deschiderea Google Play Store, accesarea profilului utilizatorului, selectarea opțiunii „Play Protect” și activarea serviciului. În plus, este recomandat să evitați accesarea site-urilor nesigure și descărcarea de pe surse neoficiale. Site-urile oficiale ale dezvoltatorilor rămân cea mai sigură sursă pentru descărcarea de noi aplicații.

Pe lângă aceste măsuri de precauție, utilizatorii ar trebui să fie vigilenți în ceea ce privește linkurile de descărcare care apar în timpul jocurilor online sau pe diverse site-uri web.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News