Vei putea șterge ultimele 15 minute din istoricul Chrome, apelând la o comandă rapidă

06.02.2023
Vei putea șterge ultimele 15 minute din istoricul Chrome, apelând la o comandă rapidă

Încercând să distragă atenția de la „opțiunea nucleară”, de folosit pentru ștergerea completă a istoricului cu toate căutările făcute de-a lungul timpului, Google a introdus deja pe PC o comandă rapidă pentru „ștergerea urmelor” lăsate în istoricul Chrome.

Pornind de la idea că folosirea „conștiincioasă” a browserului web se limitează de regulă doar la sesiunea curentă, Google oferă deja utilizatorilor Chrome o modalitate pentru curățarea rapidă a ultimelor 60 minute din istoricul de navigare, lăsând practic neatinse înregistrările salvate cu ocazia folosirii de zi cu zi. Funcționalitatea poate fi găsită în spatele meniului Settings, la secțiunea Privacy and Security, utilizatorii având de ales între o oră, 24 de ore 7 zile 4 săptămâni și All Time.

Chiar dacă opțiunea All Time vine bifată implicit, permițând curățarea istoricului de navigare Chrome începând cu ziua curentă și până la întreaga perioadă documentată, celelalte opțiuni ar putea fi mai atractive din multiple motive. Pe de o parte Google ar dori, dacă se poate, să eviți ștergerea completă a istoricului de navigare, pentru că lovește direct în modelul de business al companiei și veniturile realizate prin valorificarea datelor tale. Însă dacă alegi să ștergi tot istoricul de navigare și tu vei pierde anumite avantaje precum date de autocompletare a formularelor, setări personalizate salvate pe anumite site-uri și conturile online în care ești autentificat. În plus, dacă ștergi istoricul de navigare cu intenția de a ascunde anumite lucruri față de cineva, faptul că întregul istoric a dispărut subit va da cu siguranță de bănuit.

În schimb, opțiunea pusă relativ la îndemână în meniul History, chiar pe drumul către setările mai eficiente pentru scopul propus, ar putea fi suficientă pentru eliminarea îndoielilor legate de site-urile și căutările „dubioase” inițiate cu browserul Chrome.

În altă ordine de idei, puteți evita ambele „probleme” folosind de la bun început Google Chrome în modul Incognito, inclusiv pentru accesarea motorului Google Search. Doar că în această variantă sesiunea de căutare nu poate fi personalizată, iar eventualele pagini accesate vor trebui autentificate de la zero, dacă necesită folosirea unui cont de utilizator. Vestea bună este că secțiunile incognito pot fi de acum protejate și folosind senzorul de amprenta al telefonului mobil, împiedicând vizualizarea sesiunii de navigare de către persoane neautorizate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult