Google Chrome pentru PC este pe cale să devină mai rapid

17.05.2021
Google Chrome pentru PC este pe cale să devină mai rapid

Google preia o funcție implementată deja pentru utilizatorii de Android și în versiunea Chrome pentru PC, permițând încărcarea mai rapidă a paginilor web, în anumite condiții.

Deși, la începuturile sale era considerat o alternativă imbatabilă pentru Internet Explorer și chiar Mozilla Firefox, Google Chrome și-a clădit de-a lungul timpului o reputație nedorită, de mare consumator de memorie RAM și procesor. Aceste dezavantaje se răsfrâng și asupra consumului de baterie, Chrome nefiind cea mai potrivită alegere pentru posesorii de laptopuri.

Profitând de evoluția favorabilă a configurației dispozitivelor pe care rulează, Google a decis să folosească mai mult din memoria RAM disponibilă, promițând că de data aceasta efectele benefice sunt imediat observabile.

Începând cu versiunea Chrome pentru Android, Google a încercat să rezolve, măcar parțial, problema încărcării lente a paginilor web asigurând că folosirea butonului back pentru revenirea la pagina vizitată anterior și chiar reaccesarea prin tastarea adresei în omnibox se face prin folosirea optimă a memoriei cache disponibilă. Astfel, paginile web deschise în Chrome rămân pentru ceva timp în memoria cache a aplicației, încât dacă decizi să revii asupra lor afișarea va funcționa aproape instantaneu, ca și cum ai comuta înapoi la un tab încă activ. Desigur, condiția de bază rămâne aceea că dispozitivul să aibă disponibile suficiente resurse de memorie disponibile, pentru a nu cauză penalizări de performanță în altă parte.

google chrome

Google numește această funcție back-forward cache (BFCache). Tehnologia nu este complet nouă, fiind introdusă în versiunea Chrome 88 pentru Android, disponibilă încă din luna ianuarie.

Reafișate prin accesarea memoriei cache, paginile web închise recent vor părea că se încărcată instantaneu, fără presiune suplimentară pe conexiunea la internet și consumarea traficului de date. Aparent, acestea rămân complet „înghețate” în memoria RAM, Chrome oprind orice javascript care ar putea irosi resursele de procesor disponibile.

Funcționalitatea BFCache va fi activată începând cu versiunea Chrome 92 (pentru Windows, Linux li Mac).

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult