Chrome poate să închidă tab-uri automat pentru a elibera memoria RAM

31.07.2015
Chrome poate să închidă tab-uri automat pentru a elibera memoria RAM

În loc să încerce să optimizeze browserul Chrome pentru a consuma mai puţine resurse, Google a ales o metodă care necesită mai puţină muncă. Este vorba despre eliminarea automată a paginilor de Chrome din fundal şi pornirea lor doar atunci când sunt utilizate. Această funcţie era deja prezentă în Chrome OS şi a venit şi în varianta „Canary” a lui Chromium pe PC şi Mac OS X.

Atunci când ai multe tab-uri deschise, Chrome le ţine pe toate în memoria RAM, iar toate elementele care necesită procesare consumă din resursele computerului.  Cel mai recent build Canary ştie să scoată paginile nefolosite din RAM automat atunci când întâmpină situaţii în care memoria este insuficientă şi le porneşte din nou atunci când le foloseşti. Cel mai mare avantaj al acestei abordări este că pagina nu dispare din lista de tab-uri, păstrează poziţia cursorului şi nu pierde textul introdus de către utilizator.

Există însă câteva precizări legate de noua capabilitate a lui Chrome. Funcţia trebuie activată manual din meniul „flags” (chrome://flags/#enable-tab-discarding), iar ordinea în care tab-urile pot fi „închise” automat poate fi văzută la adresa chrome://discards. De aici poate fi eliminat din RAM fiecare tab deschis în parte şi poate fi văzut impactul asupra memoriei în timp real, graţie unui contor care prezintă cantitatea totală şi cantitatea rămasă liberă.

În cazul în care vă întrebaţi care este ordinea în care Chrome eliberează memoria RAM, Google a oferit şi o listă oficială. Primele care sunt eliminate sunt paginile noi fără conţinut, paginile interne ale browser-ului (precum setări, bookmarks, etc.) şi sunt urmate de tab-urile selectate în urmă cu mult timp. Pe locul trei vin tab-urile selectate recent, pe locul patru tab-urile care redau sunet, pe locul cinci aplicaţiile Chrome care rulează în fereastră, tab-urile permanente şi în cele din urmă tab-ul selectat. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult