Viitorul aplicaţiilor Adobe dezvăluit într-un clip de prezentare

08.10.2014
Viitorul aplicaţiilor Adobe dezvăluit într-un clip de prezentare

Ieri, Adobe a prezentat noua suită de aplicaţii Mobile Canvas pentru iOS, însă astăzi ne prezintă o vizune pentru viitorul uneltelor de editare profesionale pe platforme Microsoft. Este vorba despre utilizarea tuturor dispozitivelor cu Windows pe care le avem la dispoziţie împreuna, pentru a realiza lucruri cu adevărat impresionante. Cu siguranţă însă că Photoshop, Premiere şi Illustrator mai au mult până când vor ajunge să poată realiza ce vedem în acest clip, însă nimic din ceea ce este prezentat nu pare implauzibil pe termen lung.

Probabil că cel mai greu obstacol în calea împlinirii acestei viziuni este software-ul, care încă nu oferă un nivel de interacţiune atât de mare cu alte dispozitive. Atât Mobile Canvas, cât şi conceptul Creative Cloud par a fi însă realizate special pentru a coborî barierele dintre platformele mobile şi cele desktop, iar acestea pot aduce în viitor interacţiunea pe care Adobe ne-o prezintă. Pe lângă acest lucru, Windows 10 va facilita rularea aplicaţiilor desktop şi pe tablete sau telefoane, fiind un sistem de operare universal.

Ce-i drept, pentru a putea scana obiecte pe care să le transformi direct în imagini vectoriale în Illustrator şi pentru a edita elemente în mişcare din clipuri video va fi nevoie şi de un avans tehnologic la capitolul performanţă brută şi senzori, însă în câţiva ani aceste lucruri nu vor mai părea atât de greu de îndeplinit.

Cel mai interesant aspect al clipului este legat de Photoshop şi de interacţiunea cu ajutorul ecranelor tactile folosind atât un stylus, cât şi degetele pentru a realiza diverse funcţii. În timp ce stylus-ul poate realiza operaţiuni ce necesită precizie, degetele pot fi folosite pentru manipularea dimensiunilor sau pentru întinderea culorilor, lucuri care nu sunt posibile în acest moment.

Ca orice clip care prezintă un concept pentru viitor, probabil că viziunea Adobe nu va fi împlinită întocmai, însă cu siguranţă vom vedea implementate funcţii asemănătoare în versiunile viitoare ale aplicaţiilor companiei. Cert este că Adobe este una dintre puţinele companii care pare să adopte dispozitivele mobile ca unelte cu ajutorul cărora pot fi realizate proiecte la nivel profesional, iar acestea vor fi o componentă importantă pentru viitorul său.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult