Vivaldi lansează primul web browser compatibil cu Android Automotive, noul OS Google pentru autoturisme

22.12.2021
Vivaldi lansează primul web browser compatibil cu Android Automotive, noul OS Google pentru autoturisme

Android Automotive este versiunea de Android special adaptată de Google pentru echiparea sistemelor MediaNav de la bordul autoturismelor

Recent, Google a renunțat la interfața Android Auto pentru telefoanele mobile. Compania încurajează acum utilizarea interfeței Assistant Driving Mode, o alternativă mai simplistă, care însă nu oferă acces la același tip de funcționalitate. Se pare că Google dorește acum ca funcțiile disponibile în Android Auto să fie utilizate exclusiv pe ecranul unei mașini compatibile, în timp ce Assistant Driving Mode să suplinească aceste funcții pentru cei care nu dețin un sistem infotainment compatibil.

Mai mult decât o interfață pentru telefonul cu Android conectat prin USB sau WiFi, Android Automotive este un sistem de operare intenționat să guverneze sistemele de divertisment instalate la bordul viitoarelor generații de autoturisme, cu nimic mai prejos decât Android TV (versiunea de OS adaptată pentru Smart TV), Wear OS sau Android 12L (adaptat pentru dispozitive cu ecran pliabil).

Încercând să câștige câți mai mulți utilizatori prin atacarea nișelor de piață încă neocupate de numele consacrate, Vivaldi, o companie creată de co-fondatorii Opera Software, Tatsuki Tomita și Jon Stephenson, anunță primul web browser compatibil Android Automotive.

Derivat din Vivaldi browser, versiunea pentru PC cu același nume, noul web browser dispune de tehnologii avansate pentru protejarea intimități și o interfață scalabilă, adaptată pentru interacțiune eficientă pe ecranul sistemelor de divertisment de la bordul autoturismelor.

Criteriu esențial pentru a primi certificarea Android Automotive, sesiunile de navigare web pot fi inițiate doar cu autoturismul parcat. De asemenea, dacă accesezi un serviciu de streaming video și pornești la drum, redarea va continua doar în modul audio, evitând astfel distragerea atenției.

La fel ca pe smartphone sau PC, poți iniția sesiuni de navigare în Modul Private, fără ca istoricul să fie salvat în memoria dispozitivului folosit.

Exceptând câteva funcții disponibile în ediția Vivaldi pentru smartphone, cum ar fi posibilitatea de a scana coduri QR folosind camera foto (inutilă pe MediaNav), ediția Vivaldi pentru Android Automotive oferă întreaga putere a unui web browser modern pentru telefon sau tabletă, dezvoltatorul promițând să aducă periodic îmbunătățiri pe partea de funcționalitate și securitate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult