Web-design la minut: banere flash cu Powerbullet Presenter (1)

19.03.2009
Web-design la minut: banere flash cu Powerbullet Presenter (1)
Prezentarea aplicaţiei, download

Ştiu, ai citit deja despre facerea în regim de fast-forward a GIF-urilor animate cu Photoscape. Şi ca să vezi că şi banerele flash se pot naşte la minut, tot pe bază de soft moca, eşti obligat să parcurgi clic-by-clic aplicaţia Powerbullet Presenter. E mai veche, de prin 2005, dar în niciun caz depăşită.

Răspund, înainte să fiu întrebat de o minte strălucită "de ce PowerBullet, de ce nu Dreamweaver Flash?": din cauza banilor, din cauza timpului infinit necesar citirii manualului de utilizare, a cerinţei limitate la a crea un nenorocit de banner – nu un site de artă naiv-abstractă.

Scurtă descriere

 • Powerbullet Presenter este o mică aplicaţie (câţiva mega) special concepută pentru a crea rapid şi simplu prezentări Flash.
 • Programul e similar cu Powerpoint, cu diferenţa că proiectele tale sunt salvate în formate gata de pus pe un website ori de trimis oricui ca autoexecutabil (pot fi rulate fără a fi necesară o aplicaţie de vizualizare deosebită, pe orice PC cu Windows).
 • Excelent pentru a încropi un tutorial, o broşură sau un slide-show flash cu timpi predefiniţi de tranziţie de la o pagină la alta.
 • Ca design se arată la fel de prietenos ca şi Wordpad-ul, editorul text minimalist din Windows.
 • Obiectelor incluse în pagina/paginile prezentării le poţi adăuga hyperkink-uri (link-uri către adrese web sau email) şi sunet.
 • Indiferent de ce font-uri alegi pentru textele inserate, cei care-ţi vor vizualiza prezentarea flash vor avea în faţă exact orginalul chiar dacă le lipsesc pe computer fonturile non-standard.

Powerbullet Presenter

Download
Avem la powerbullet.com/download.php două versiuni. 1.44 (Presenter Plus) – completă şi trecută de curând în categoria free software de către producător, cu installer de numai 3,2MB, respectiv 1.35 drept versiune minimală, gratuită de la începutul-începuturilor (2,7MB, installer). O descarci, fireşte pe aia completă. Varianta freeware este mai simplistă decât Powerbullet Presenter Plus însă iritantă prin faptul că interfaţa aplicaţiei deranjează vizual prin ceva linii gri scârboase (un fundal pe care nu am reuşit să-l schimb), iar câteva opţiuni de mare importanţă în ajustarea animaţiilor flash lipsesc cu desăvârşire.

Activarea versiunii ex-comerciale Powerbullet Plus (1.44)

 • După pornirea aplicaţiei intră în meniul Help şi dă clic pe Enter Registration Code.
 • Introdu la nume: Information Services and Technology 10
 • Key: 000014-4776X5-DX1HB9-VC9EPN-F3JG4Y-VK2CT3-TDFKKM-1DZZCU-MFD87W-NET9UN
 • Click pe Install registration code, dă ok la pop-up-urile care vor apărea şi închide aplicaţia. Reporneşte-o pentru a beneficia de varianta full.
Cum să creezi un simplu banner flash

Minitutorial

Cum acest articol e despre webdesign privit ca o şmecherie la fel de complicată ca şi consumul de slănină cu ceapă, o să purced la un tutorial desprea realizarea de banere flash cu Powerbullet Presenter. Îmi pare mult mai potrivit acestui scop, căci cu prezentările de business cred că se descurcă şi Pokemon pe PowerPoint-ul lui piratat. Aşadar am preparat pour aujourd’hui un exemplu mai simplist, un baner animat de tip monoslide, iar în partea a doua a articolului vedem cum se construieşte un baner complex, „multipagină” şi detalii despre inserarea flash-urilor pe site.

Pregătirea proiectului

După pornirea aplicaţiei, dai clic pe „File” şi apoi pe „New”. Te-ai putea apuca de treabă, dar corect ar fi să stabileşti dimensiunile dorite pentru baner: clic tot în meniul superior pe „Project”, respectiv „Layout dimensions”. Aici fixezi lungimea şi înălţimea. Fiind vorba despre un baner, nu bifa opţiunea „match window”. Pentru primul proiect am ales 728×150 de pixeli, cam cum ar veni o reclamă din header-ul website-ului.
Din acest moment dispui de o fâşie albă pe care trebuie s-o umpli cu text, forme geometrice, poze (pe astea le-am evitat din pricina lipsei de inspiraţie). Să dai culoare, să animezi toate aceste obiecte. Păi cam asta-i tot :-).

Paşii 1, 2, 3

Nu insist asupra adăugării unui cerc, a unui dreptunghi ori unei poze. Iconiţele sunt clare ori meniul „Insert”, da? Cât despre text, nu scrii direct chiar dacă se poate, nu are niciun sens. Ai grijă să dai mai întâi click fie pe iconiţa „T” ori în meniul Insert > Text.
Next, aşază toate aceste componente aşa îţi doreşte spiritul creativ să arate iniţial banerul. Vezi ce culori li se potrivesc, eventual dă un fond general (în cazul meu, verde). La formele geometrice poţi da culoare şi liniei dimprejur, contur ce poate fi mai gros ori lipsă (grosime = 0); vezi meniul de click dreapta. În cazul obiectelor suprapuse altfel decât vrei, rezolvi tot cu click dreapta pe acestea cu opţiunile Move Item Forward / Back / Top / Bottom.

Pasul 2 presupune animarea elementelor din baner, fireşte în limita bunului simţ estetic şi a unor principii de marketing. Limite pe care de dragul experimentului le-am evitat cu un sadism desăvârşit. Vreau să te sperii: nu e treabă uşoară să selectezi un element, să-i dai un click dreapta (sau iconiţa "baghetă magică") şi să alegi una dintre cele peste 50 !!! de efecte de animaţie disponibile. Nu-i uşor deoarece ai din ce alege (a), dar n-ai preview în timp real (b). Unele efecte au denumiri ce exprimă destul de clar cum va zbura, cum se va roti etc. obiectul X din baner, altele trebuie testate.

Pentru asta te foloseşti din meniul principal de Page > Preview ori mai simplu apeşi tasta F2. Previzualizarea se face prin browserul tău web, iar dacă e vreo formă de Internet Explorer, foarte posibil vei fi nevoit să activezi Active X (click pe "show blocked content" din bara aceea de blocare a popup-urilor) ca să ţi se afişeze pagina cu flash.

Powerbullet Presenter

Pasul 3 este de fapt un pas 2 extins şi ţine de optimizarea animaţiei după ce ai adăugat câte-un efect penetrant vizual pe elementele din baner. Operaţiile se desfăşoară în aceleaşi miniferestre din care setezi efectele, dar cu ajutorul opţiunilor Start delay, Time span şi Looping. Prima se referă la numărul de secunde ce vor trece de la accesarea banerului flash până la afişarea elementului selectat. Time span este durata de derulare a unui efect, iar looping-ul îl bifezi dacă vrei ca animaţia să se repete la infnit.

Iată şi realizarea mea de înaltă cugetare artistică la minut. Dimensiunile au fost reduse pentru încadrare în pagină. Click dreapta pe baner, apoi pe Play pentru a vedea toate efectele.

Elementele din banerul-exemplu şi efectele de animaţie asociate fiecăruia:

 • cerc mare – Quickspin in (0s delay, 0s span, looping bifat)
 • text "nou!" – InTL_Zoom_OutBR (0s delay, 2s span, looping bifat)
 • cerc mic 1 – InTL_Zoom_OutBR (0s delay, 2s span, looping bifat)
 • cerc mic 2 – smile (0s delay, 2s span, looping bifat)
 • cerc mic 3 – splat (0s delay, 2s span, looping bifat)
 • dreptunghi – skew-test-1 (0s delay, 5s span, fără looping)
 • text "mai inteligent decat patapievici" – shake from left (0s delay, 4s span, fără looping)

Toată grozăvia asta extravagant animată, multicoloră şi chicioasă nu măsoară decât 16KB. O animaţie similară, dar în format .gif ar fi însemnat probabil un fişier de peste 1MB.
Pentru a insera banerul flash creat într-o pagină web, foloseşte fişierul __PREVIEW.swf din folderul proiectului; calea către proiectele salvate: C:\Documents and Settings\CONT_UTILIZATOR\My Documents\Powerbullet

Urmărește Go4IT.ro pe Google News