Web-design la minut: animaţii GIF cu Photoscape

Web-design la minut: animaţii GIF cu Photoscape
Aplicatia Photoscape

S-a întâmplat anul trecut, într-o bună zi, să mi se pună pata: vreau un soft care să-mi facă animaţii GIF, fără să mişc vreun deget. Animaţii care să arate la fel de bine ca cele flash. Pentru website-urile personale. Şi am dat peste tot felul de soft-uri trial sau free, unul mai prost ori mai obositor decât altul. Până am ajuns la Photoscape, o aplicaţie de editare foto cu variate „unelte”, uşor de manevrat şi iz de soft comercial. Culmea, dar şi acest program este gratis, se întreţine din eventualele donaţii ale utilizatorilor mulţumiţi.

De ce aveam nevoie de imagini animate de tip GIF? Simplu: bătrânul format este vizibil în orice browser, în timp ce flash-ul mai dă rateuri. Fie pentru că vizitatorul nu şi-a înstalat plugin-ul necesar, fie din motive de compatibilitate de versiune. Ba cunosc şi pe unii care au dezactivat afişarea flash-urilor în browser, speriaţi fiind de reclamele care se întind pe juma’ de pagină web şi n-au buton de închidere, uneori însoţite de sunete bizare şi lungi, stresante.

Photoscape

Până la tutorialul despre cât de uşor poţi crea animaţii GIF, descriu succint celelalte opţiuni sau unelte de editare principale ale Photoscape. În fapt, ce se întâmplă după ce clicuieşti iconiţele ce apar în jurul siglei, la pornirea aplicaţiei.  Şi apropo, descarcă odată programul de aici. Are 14MB, e doar pentru Windows.

  • Viewer – vizualizarea pozelor din computer şi slideshow
  • Editor – permite ajustarea luminozităţii, a culorilor şi contrastului, a balansului de alb, corecţia umbrelor, adăugarea de text, desenare, decupare (crop), eliminarea efectului de „ochi roşii”, include diverse filtre
  • Batch Editoreditarea şi conversia unui grup de fotografii, dintr-o dată: aplici setările dorite, apeşi un buton şi toate pozele selectate sunt transformate deodată după tiparul dorit; excelentă opţiune pentru fotografii care vor să încarce în timp record pe galeria lor online mai multe poze la dimensiuni mai mici, într-un format anume, cu luminozitate/contrast – aşadar optimizare la minut pentru web
  • Pagecreezi o singură imagine prin alăturarea mai multor poze (un colaj), ai opţiuni diverse de alegere a stilului „ramelor”
  • Combine – lipeşti mai multe poze pe verticală ori orizontală, cu sau fără vreo delimitare între ele; rezultatul seamănă, ca design, cu un un film foto din aparatele acelea vechi
  • Print – utilitar de printare facilă a unor imagini de dimensiuni standardizate, în moduri diferite de orientare: poză de legitimaţie, carte de vizită ş.a.m.d.
  • Spitter – „crapă” o poză în mai multe bucăţi; probabil o idee bună ca să-ţi faci propriul set de puzzle bazat pe poze de familie 🙂
  • Screen Capture – are ca opţiuni capturarea întregului ecran, unei ferestre sau a unei regiuni de pe desktop
  • Color Picker – utilitar bun pentru cei care fac template-uri pentru websituri, ajută la determinarea codului RGB al culorilor de pe ecran (de pildă, o anumită nuanţă de gri are codul a2a1a1)
  • RAW Converter – converteşti imagini de tip RAW (necomprimate), cum sunt cele făcute de aparate DSLR, în poze JPEG
  • Rename – poţi schimba denumirea mai multor poze deodată, din două click-uri
  • Homepage – nimic interesant aici, doar un link către pagina oficială a soft-ului

Photoscape Batch Editor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News