Windows 10 primește un update care repară unul dintre cele mai vechi bug-uri ale acestui OS

27.04.2020
Windows 10 primește un update care repară unul dintre cele mai vechi bug-uri ale acestui OS

Cunoscută deocamdată sub denumirea Windows 10 version 2004, revizia Windows 10 pregătită pentru debutul oficial în cursul lunii mai 2020 aduce mai multe îmbunătățiri platformei Microsoft, printre care și un remediu pentru un bug care a dat multe bătăi de cap utilizatorilor de PC.

Semnalate pentru prima dată în luna septembrie 2019, neplăcerile au apărut în urma unei actualizări distribuite prin intermediul Windows Update, care a dus sistemul Windows 10 la versiunea 1903. Utilizatorii nemulţumiţi au reclamat atunci că patch-ul numit KB4512941 cauzează încărcarea nejustificată a procesorului de sistem la 30%-40% din capacitate, ajungând până la 100% încărcare în unele cazuri. În cazuri izolate, pe lângă încărcarea nejustificată a procesorului mai apăreau probleme și cu blocarea funcţiei de căutare Windows. Deși Microsoft a promis furnizarea unui remediu în cursul aceleiași luni, patch-ul oferit nu a eliminat cu totul aceste neplăceri, fiind necesară o revizie mai amplă a sistemului de operare.

Comparat cu actuala versiune 1909 (cu bug-ul) rulând pe același hardware (sistem Dell OptiPlex 7010 vechi, cu 4 GB RAM și un HDD de 250 GB 3,5 „7200 RPM), Windows 10 versiunea 2004 ameliorează în mod semnificativ nivelul de încărcare a procesorului, fapt ce se va traduce în economisirea bateriei pe sistemele laptop și performanțe mai bune în ansamblu. Ambele capturi de ecran sunt obținute cu instalări Windows 10 realizate „pe curat”, lăsând un clip YouTube rulând în fundal. În afară de încărcarea redusă a procesorului, autorul testului a remarcat și utilizarea mai eficientă a bătrânului hard disk. Având în vedere faptul că neplăcerile se manifestau în egală măsură și pe configurații echipate cu dispozitive de stocare Solid State, îmbunătățirea performanțelor ar trebui să fie resimțită pe majoritatea PC-urilor.

La fel ca toate actualizările Windows 10 importante, și aceasta va fi distribuită în mod progresiv, Microsoft asigurând astfel că eventualele bug-uri rămase până acum nedescoperite nu vor afecta dintr-o dată întreg ecosistemul Windows 10. Astfel, dacă nu apar surprize neplăcute, notificarea Windows Update pentru instalarea noii revizii Windows ar trebui să apară în cursul săptămânilor următoare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult