Windows 10 primește suport nativ pentru aplicații Linux

22.04.2021
Windows 10 primește suport nativ pentru aplicații Linux

Microsoft este pe cale să „oficializeze” prietenia dintre ecosistemele Windows și Linux, activând suportul pentru rularea nativă a aplicațiilor Linux GUI sub Windows 10.

Pe scurt, asta înseamnă că vei putea instala și folosi aplicații create inițial pentru platforma Linux, fără a întâmpina penalizări pe partea de performanță și compatibilitate.

În urmă cu mulți ani, fostul CEO Microsoft, Steve Ballmer, caracteriza Linux și platformele open source în general ca fiind un cancer pentru industria software. Astăzi, compania le-a îmbrățișat pe amândouă și chiar le-a extins, achiziționând GitHub și permițând aplicațiilor să ruleze sub Windows aproape la fel ca pe un OS Linux nativ. Acesta din urmă, numit oficial Subsistemul Windows pentru Linux (WSL), este probabil una dintre cele mai bune și mai impresionante dovezi pentru reconcilierea atinsă între cele două platforme, cândva mari rivale.

Trecut printr-o revizie majore, noul WSL2 a permite acum rularea aplicațiilor grafice Linux, fără a fi necesare soluții de emulare furnizate de terți.

WSL a început pur și simplu ca o modalitate pentru dezvoltatorii Linux și administratorii de sistem de a avea acces la instrumentele lor preferate fără a fi obligați să apeleze la soluții sofisticate pentru rularea unei întregi instalări Linux în mașină virtuală, sau să renunțe cu totul la Windows. WSL2 a permis instalarea și folosirea de distribuții Linux aproape fără modificări, dar sub constrângerea folosirii doar a liniei de comandă și instrumentele accesibilă în formă text. În mod surprinzător, dezvoltatorii au găsit modalități de a evita această limitare pentru a rula aplicații GUI, dar nu fără configurări și avertismente complicate. Dar de acum și această restricție va dispărea, Microsoft adăugând mijloacele necesare pentru lansarea și rularea aplicațiilor GUI Linux fără pași intermediari. Chiar mai bine, această configurare include suport pentru audio, atât redare, cât și înregistrare, precum și OpenGL pentru acces GPU. Teoretic, vei putea instala rula inclusiv jocuri pentru Linux, nu că ar fi prea multe lansate exclusiv pentru această platformă.

Noua extensie WSLg este disponibilă în prezent doar pe Windows 10 Insider Preview build 21364, însă va fi lansată oficial odată cu următoare revizie importantă de Windows 10. Cei interesați să vadă cum funcționează pot arunca o privire asupra codului sursă al WSLg pe GitHub, pe care Microsoft îl furnizează ca software open source.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult