Windows 11 continuă să crească în rândul utilizatorilor, chiar dacă majoritatea încă preferă Windows 10

06.02.2023
Windows 11 continuă să crească în rândul utilizatorilor, chiar dacă majoritatea încă preferă Windows 10

Așa cum era de așteptat, Windows 11 continuă să crească pe piața sistemelor de operare desktop, având avantajul că este singurul sistem de operare pe care îl poți cumpăra alături de un computer sau laptop nou. În ciuda faptului că Windows 10 încă are suport software din partea Microsoft, și va avea suport până în 2025, care probabil va fi extins și peste această dată, acesta va continua cu siguranță să scadă în rapoartele lunare de utilizare, întrucât computerele vechi sunt constant înlocuite cu unele noi, iar upgrade-ul la 11 este gratuit.

Clasamentul versiunilor de Windows nu suferă prea multe schimbări la început de 2023

Conform Statcounter, Windows 11 a reușit să atingă 18,12% din totalul computerelor cu Windows care au accesat site-urile pe care serviciul său îl monitorizează în ianuarie 2023. Astfel, această versiune este cea de-a doua ca mărime dintre toate versiunile de Windows, fiind astfel, în continuare, în urma Windows 10. De la ultimul raport pe care ne-am uitat, din luna noiembrie, Windows 11 a crescut cu 2 procente, în timp ce Windows 10, a scăzut cu un procent, de la 69,74% din total, la 68,86%.

Sursa: StatCounter Global Stats – Windows Version Market Share

Celelalte versiuni de Windows au rămas de asemenea, la un nivel scăzut de utilizare. Windows 7, cândva cel mai popular sistem de operare, care a rămas popular în ciuda apariției unor versiuni mai noi, a scăzut mult în ultimii ani, odată cu tranziția la Windows 10. Acum, doar 9,6% dintre utilizatori îl mai folosesc. De altfel, acest număr ar putea scădea rapid în următoarea perioadă, întrucât Windows 7 nu mai primește niciun fel de actualizări din partea Microsoft, deci vulnerabilitățile descoperite recent, nu vor mai fi acoperite. Windows 8.1 vine în urma sa la 2,3%, în timp ce Windows 8 este folosit doar de 0,6% dintre utilizatori.

Abia vizibil în clasament, pe „linia de plutire” este Windows XP, sistem de operare care are peste 20 de ani de la lansare. Acesta este în continuare folosit de 0,45% dintre computerele monitorizate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult