Windows 11 face schimbarea browser-ului implicit mai complicată. Încurajează Edge

19.08.2021
Windows 11 face schimbarea browser-ului implicit mai complicată. Încurajează Edge

Ne apropiem Windows 11 rapid de lansarea Windows 11, fiind probabil la mai puțin de două luni distanță de evenimentul dedicat de la Microsoft. Se pare însă că multe schimbări sunt bine ascunse, iar nu toate vor fi în favoarea utilizatorilor. De exemplu, cei care testează în prezent sistemul de operare, au descoperit de curând faptul că schimbarea browser-ului implicit este acum mult mai complicată, Microsoft insistând ca utilizatorii să folosească în continuare Edge.

Va fi mai greu să schimbi browser-ul implicit pe Windows 11

Se pare că Microsoft încearcă să convingă utilizatorii să rămână pe Edge, pentru că browser-ul său proprietar este deja setat pentru a deschide toate tipurile de fișiere cu care acesta este compatibil. Cei care vor să schimbe browser-ul implicit pe Chrome, de exemplu, vor trebui să seteze individual deschiderea multiplelor tipuri de fișiere în Chrome, fiind acum disponibile intrări separate pentru .htm, .html, .svg și .pdf.

Astfel, chiar dacă setezi ca link-urile de internet să fie deschise implicit în Chrome sau Firefox, atunci când încerci să deschizi un fișier html local, Windows va deschide tot Edge, dacă nu setezi și fiecare tip de fișier în parte.

În Windows 10, tranziția tuturor tipurilor de fișiere de la un browser se face automat atunci când schimbi browser-ul implicit. Desigur, nici în Windows 10 schimbarea nu era simplă, întrucât Microsoft a adăugat mai mulți pași intermediari de confirmare între selectarea browser-ului preferat și schimbarea propriu-zisă, cu mesaje alarmiste care să convingă utilizatorii să rămână pe Edge.

Microsoft dorește utilizarea serviciilor sale în locul alternativelor

De exemplu, Microsoft susține că Edge este cel mai eficient și cel mai rapid browser pentru Windows, citând testele sale independente. Totuși, noul Edge este bazat tot pe Chromium, proiectul open source pe care este bazat și Chrome, Opera și multe alte browser-e din ultima vreme. O mare parte din funcționalitate este similară, însă Edge necesită utilizarea unui cont Microsoft, pe când Chrome folosește contul Google, pe care îl folosești cel mai probabil și pe Gmail, YouTube, Android, Docs și alte servicii ale companiei.

Microsoft ar prefera ca utilizatorii să folosească serviciile sale, precum Bing, Office sau OneDrive în locul alternativelor.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult