A fost dezvăluit numele primului turist care va călători în jurul Lunii în racheta lui Elon Musk

18.09.2018
A fost dezvăluit numele primului turist care va călători în jurul Lunii în racheta lui Elon Musk

Elon Musk a dezvăluit numele primului „turist spaţial”, care va pleca în câţiva ani într-o călătorie în jurul Lunii într-o navetă dezvoltată de SpaceX. Acesta este nimeni altul decât Yusaku Maezawa, un multimiliardar japonez, care a strâns o avere de pe urma brand-ului de fashion Zozo. Odată cu această veste, Musk a oferi mai multe detalii despre naveta BFR (Big Falcon Rocket) şi primul zbor turistic în spaţiu.

Nu a fost dezvăluit preţul pe care Maezawa îl va plăti pentru oportunitatea de a fi primul „civil” în spaţiu în scop turistic, însă Musk a spus că suma este „consistentă”, estimările fiind de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de dolari. Practic, suma pe care Maezawa o oferă va plăti pentru o parte din dezvoltarea rachetei şi sistemului de propulsie, Musk spunând că acesta plăteşte acum pentru ca „cetăţeanul de rând să poată călători către alte planete”.

Elon Musk şi Yusaku Maezawa

Conform estimărilor lui Elon Musk, întregul proiect Big Falcon va costa undeva între 2 şi 10 miliarde de dolari odată ce este finalizat. BFR va măsura 118 metri înălţime şi va putea căra o încărcătură de 100 de tone, ceea ce ar putea deschide posibilitatea către colonizarea altor planete sau a lunii. Pentru o călătorie către Marte însă, racheta ar avea nevoie de o alimentare cu combustibil în orbită.

Primele teste ale rachetei ar trebui să fie realizate în umătorii doi sau trei ani, iar istorica călătorie turistică ar trebui să aibă loc prin 2023. Musk spune că dezvoltarea pentru BFR în acest moment a fost concetrată pe navetă, urmând ca racketa să fie dezvoltată în continuare. De fapt, dezvoltare BFR este încă în stadiu de concept, nicio componentă nefiind încă complet realizată sau asamblată.

Aceasta nu este prima dată când Elon Musk vorbeşte despre turism spaţial, acesta dorind în trecut să realizeze călătorii similare cu proiectul Falcon Heavy, care a fost testat anul acesta, însă care a fost anulat în această vară (Falcon Heavy ne-a adus impresionanta aterizare în tandem a celor două rachete Falcon).

Galerie foto

Călătoria lui Maezawa ar trebui să dureze aproximativ 5 zile, timp în care racheta ar BFR ar decola, ar face un tur în jurul Lunii şi s-ar întoarce pe Pământ, unde ar trebui să aterizeze în poziţie verticală, operaţiune perfecţionată de SpaceX în ultimii câţiva ani. Maezawa, pasionat de artă şi colecţionar de opere scumpe, doreşte să ia cu el în călătorie între cinci şi opt artişti care să creeze artă în călătoria în jurul Lunii, pentru a realiza un proiect numit „Dear Moon”.

În ciuda optimismului lui Elon Musk, există şi voci care nu sunt atât de sigure că acesta va reuşi să ducă acest proiect la bun sfârşit, sau care nu cred că se poate ţine de programul anunţat. Roger Launius, fost cronicar NASA, spune că operaţiunea de înconjor a Lunii nu este tocmai realizabilă în acest moment şi că întreaga călătorie ar putea sau nu avea loc, în funcţie de mulţi factori, mai ales că nu este prima dată când se vorbeşte despre călătorii turistice în spaţiu, iar progresul în această direcţie a fost foarte limitat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult