Anul în care urșii polari nu vor mai exista dacă nu este redusă semnificativ poluarea

21.07.2020
Anul în care urșii polari nu vor mai exista dacă nu este redusă semnificativ poluarea

Dacă nu se acționează decisiv pentru încetinirea schimbărilor climatice, urșii polari vor dispărea până în anul 2100, potrivit unui nou studiu.

Acestor animale le este din ce în ce mai greu să găsească şi prindă principala lor sursă de hrană, focile, deoarece gheaţa se topeşte accelerat, arată cercetarea publicată în Nature.

„Dacă gheața dispare, urșii polari nu au unde să se ducă”, a declarat Dr. Peter Molnar, de la Universitatea din Toronto, Canada, pentru BBC News.

Deoarece nu mai există gheață în multe zone, aceste animale sunt nevoie să parcurgă distanțe uriașe pe pământ, fără a găsi hrană pentru ele și puii lor. Un om de ştiinţă din Rusia a observat că urşii polari au început să recurgă foarte des la canibalism, din cauza surselor de hrană reduse, în urma încălzirii globale.

Un incident recent arată cât de dramatică este situația acestor animale

Echipajul de la bordul unui submarin nuclear rus, care a ieşit la suprafaţă prin gheaţă la Cercul Polar, a avut parte de un incident neobişnuit.

Un urs polar s-a urcat pe coca exterioară a navei. Din păcate, animalul nu a trecut pe acolo să salute marinarii, ci în căutare de hrană. Ursul a fost atras de resturile de alimente aruncate de la bord, potrivit Mediafax.

Nava cu o lungime de 167 de metri, din clasa Delta IV (care are la bord rachete balistice), se afla la nordul insulelor norvegiene Svalbard şi Jan Mayen.

În unele ţări, precum Marea Britanie, marinarilor le este interzis prin codurile interne să arunce gunoaie de la bordul navelor militare. Submarinele din cadrul Royal Navy sunt dotate cu sisteme avansate de sortare şi reciclare a deşeurilor. Cele ruseşti nu dispun toate de astfel de tehnologii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult