Beresheet, proba spaţială a Israelului, s-a prăbuşit înainte de aterizarea pe Lună

12.04.2019
Beresheet, proba spaţială a Israelului, s-a prăbuşit înainte de aterizarea pe Lună

Proba lunară Beresheet, lansată de Israel pentru a ateriza pe suprafaţa Lunii s-a prăbuşit înainte de a reuşi să îşi ducă la bun sfârşit misiunea. Aceasta a ajuns foarte aproape de aterizare, însă o problemă mecanică la unul dintre motoare a dus la distrugerea dispozitivului şi pierderea completă a contactului. Aceasta ar fi fost un moment istoric, doar trei alte state din lume reuşind să aterizeze pe Lună.

Misiunea a decurs bine până într-un punct, totul fiind în parametri normali. La 22 de km deasupra lunii, proba Beresheet a transmis către Pământ o fotografie, în care puteau fi observate atât luna, cât şi corpul său şi o placă cu steagul Israelului şi ale agenţiilor spaţiale implicate în această misiune, cât şi mesajul „Small country, big dreams” (O ţară mică cu visuri mari).

La 11 kilometri altitudine însă, unul dintre motoare a cedat, iar contactul cu proba a fost pierdut complet şi iremediabil. Momentan nu există o declaraţie oficială din partea SpaceIL, agenţia responsabilă pentru misiune, însă cel mai probabil, proba a fost distrusă în totalitate. În timpul transmisiei live, au putut fi auzite declaraţii din partea echipajului misiunii în care spuneau „Am pierdut-o. Am eşuat aterizarea”.

Un alt reprezentant SpaceIL a oferit o declaraţie la scurt timp după finalul abrupt al misiunii:

„Nu am reuşit. Dar cu siguranţă am încercat. Este o realizare faptul că am ajuns până aici şi cred că putem fi mândri de asta.”

De asemenea, Primul Ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu a spus că: „Dacă nu reuşeşti din prima, încerci din nou”, sugerând că vor mai urma alte misiuni similare cu acelaşi scop: aterizarea pe suprafaţa Lunii.

Israel ar putea să devină astfel a patra ţară din lume care aterizează pe Lună, după SUA, Rusia şi China.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult