Cercetătorii de la MIT au creat boxe subțiri cât o foaie de hârtie. Ar putea fi lipite direct pe pereți. VIDEO

27.04.2022

Cercetătorii MIT au dezvoltat un nou tip de difuzoare pentru redarea sunetului. Spre diferență de design-ul „clasic”, care necesită componente multiple și o incintă voluminoasă pentru a produce sunete, noile difuzoare sunt subțiri asemeni unei foi de hârtie și consumă foarte puțină energie electrică. Pentru un sunet echivalent în intensitate cu cel produs de un difuzor „clasic”, este necesară de 10 ori mai puțină energie electrică folosind noua tehnologie.

Noile difuzoare subțiri de la MIT sunt construite folosind lasere

Acest nou tip de difuzoare foarte subțiri pot genera sunet clar și puternic, indiferent dacă sunt lăsate libere, sau atașate sau chiar lipite de o suprafață rigidă. Alte încercări de a dezvolta boxe foarte subțiri din trecut nu permiteau funcționarea atunci când erau atașate de alte suprafețe, întrucât vibrațiile necesare pentru redarea sunetului nu puteau fi realizate.

Rezolvarea acestei probleme constă însă într-un nou proces de fabricație. În loc să miște întreaga „membrană” a difuzorului subțire, au fost realizate mici perforații cu laser pe toată suprafața sa. Apoi, sub această membrană, a fost atașat un material piezoelectric numit PVDF. Expunerea celor două materiale la vacuum și o temperatură de 80 de grade Celsius permite materialului să pătrundă prin micile orificii, realizând niște mici domuri. Acestea permit o mișcare prin fiecare orificiu în parte atunci când este aplicat curent electric asupra întregului sistem. Astfel, vibrațiile se produc la nivelul suprafeței difuzoarelor și nu este nevoie ca întregul difuzor să se miște. Domurile de PVDF au o dimensiune de 1/6 din grosimea unui fir de păr, spun cercetătorii, și se mișcă cu jumătate de micron atunci când vibrează.

Eficiența energetică este mult mai mare

100 mW sunt de ajuns pentru a alimenta un metru pătrat de „difuzoare” de acest gen, pentru a produce un sunet echivalent cu un difuzor de 1W. astfel, eficiența energetică este de 10 ori mai mare în cazul noilor difuzoare.

Aceste difuzoare ar putea deschide atât calea către boxe mai eficiente și mai compacte, dar ar și putea da startul unor noi cazuri de utilizare pentru acestea. De exemplu, ai putea să îți „tapetezi” pereții dintr-o cameră cu astfel de material și folosi microfoane pentru a crea o cameră complet silențioasă folosind tehnologia ANC (active noise cancelling), care introduce frecvențe opuse față de cele care produc zgomot pentru a le acoperi complet. Sau ai putea pune astfel de difuzoare pe caroseriile mașinilor electrice pentru a produce sunete pe care pietonii să le audă. Un alt caz de utilizare ar putea apărea în domeniul securității, putând urmări mișcările oamenilor dintr-o cameră prin analizarea frecvențelor sunetului. Desigur, există și posibilitatea de a transforma aceste difuzoare în adevărate display-uri. Domurile ar putea fi acoperite cu elemente reflectorizante pentru a putea crea imagini, asemeni tehnologiei DLP de pe proiectoare.

Tehnologia este încă la început de drum, deci probabil că va mai dura mult timp până când vom vedea produse reale bazate pe ea.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult