Cercetătorii de la MIT cred că știu cum pot opri complet încălzirea globală

11.07.2022
Cercetătorii de la MIT cred că știu cum pot opri complet încălzirea globală
Foto: Pixabay

O echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) crede că a descoperit o modalitate prin care poate stopa complet încălzirea globală.

Ei propun crearea de bule transparente din silicon. Acestea ar urma să fie legate împreună în spațiu, ca o „plută”. Ansamblul ar avea dimensiunile Braziliei și ar bloc radiațiile solare periculoase.

Temperaturile au crescut constant pe Pământ în ultimele secole, în mare parte din cauza arderii de combustibili fosili, iar echilibrul din ecosisteme a fost perturbat. A fost descoperită o nouă gaură în stratul de ozon, iar permafrostul și ghețarii se topesc într-un ritm alarmant.

Foto: MIT

Conceptul cercetătorilor de la MIT nu este nou. El este bazat pe ideea astronomului Roger Angel, care a propus construirea unui „nor”, compus din nave spațiale de mici dimensiuni, care să blocheze radiațiile provenite de la Soare.

Citește și: Prăbușirea pieței cripto ajută semnificativ la combaterea problemelor climatice

„Pluta” ar urma să fie dusă la Punctul Langrange L1 al sistemului nostru solar. Acolo există un echilibru gravitațional, iar bulele ar putea „pluti” fără a fi afectate de forțele de gravitație ale Pământului sau Soarelui.

Cele cinci Puncte Langrange. Acestea sunt zonele din spațiu în care două corpuri cu o masă mare permit unui al treilea corp cu o masă mult mai mică să își mențină o poziție stabilă în raport cu ele. (Foto: Wikimedia)

Cercetătorii cred că în apropierea „plutei” ar trebui probabil să existe permanent o navă spațială controlată de la distanță, care să intervină la nevoie.

Această soluție nu va rezolva, însă, alte probleme de mediu, precum poluarea aerului sau contaminarea cu plastic.

Începând cu anul 1880, temperatura globală medie a crescut cu 0,08 grade Celsius în fiecare deceniu, potrivit Climate.gov. Din 1981, ritmul de creștere a devenit mult mai rapid (plus 0,18 grade Celsius). Anul 2021 a fost al șaselea cel mai cald din istorie.

Sursa: MIT

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult