Continuă revoluția verde: A fost inventat un plastic, bazat pe alge, care se degradează în 9 luni

06.01.2023
Continuă revoluția verde: A fost inventat un plastic, bazat pe alge, care se degradează în 9 luni

O companie a inventat un nou tip de plastic biodegradabil și îl folosește pentru producția de încălțăminte ecologică.

Firma Blueview Footwear îl are ca președinte pe Tom Cooke, un surfer dezamăgit de cantitatea de plastic care se găsește în mările și oceanele lumii. Înainte de a-și lansa propria afacere, el a lucrat pentru companiile Reef și Vans.

Plasticul folosit de startup a fost inventat de către Stephen Mayfield, CEO al Blueview și profesor de biologie moleculară la UC San Diego.

Noul material este bazat pe ulei extras din alge. Plasticul convențional este bazat pe petrol, care provine și el tot din alge care au murit cu zeci de milioane de ani în urmă. „A fost așa… plasticul provine din petrol. Petrolul provine din alge. Hai să facem plastic direct din alge”, a declarat Mayfield.

Potrivit lui, inventatorii plasticului l-ar fi putut face biodegradabil încă de la început, dar au vrut ca materialul să fie mai durabil și nu și-au imaginat ce mare problemă va reprezenta peste 70 de ani. Astăzi, microplasticul se găsește inclusiv în organe umane.

Plasticul este considerat de mulți experți cel mai periculos material creat vreodată de om. (Foto: Shutterstock)

Încălțămintea produsă de Blueview Footwear se degradează complet, dacă este compostată sau îngropată în sol, în nouă luni. În ocean, degradarea materialului poate dura doi ani.

Reciclarea plasticului, un vis frumos?

Astfel de materiale sunt extrem de necesare. Potrivit U.S. Environmental Protection Agency (EPA), doar 5% din plasticul rezultat din gospodăriile din SUA este reciclat. Acest lucru i-a determinat pe unii experți să spună reciclarea plasticului „este un mit” sau „un eșec”.

Citește și: WEF: Știm că poluarea cu plastic e extrem de gravă, dar cum este, exact, legată de schimbările climatice?

Mayfield este de aceeași părere. Multele variante de plastic, contaminate cu diverse substanțe și murdare de alimente, fac reciclarea foarte dificilă sau chiar imposibilă, spune profesorul.

„Să zicem că ai avut o sticlă de apă din plastic și te-a costat un cent să o produci. Apoi pui Cola în ea. Trebuie să speli sticla înainte de a o recicla și operațiunea va costa mult mai mult decât un cent. De aceea reciclarea (plasticului) nu funcționează niciodată”, a spus el.

Christophe Schilling, CEO-ul Geno, o companie care produce de asemenea plastic bazat pe plante, dar nu la fel de ecologic ca cel inventat de Blueview, susține că acest material poate fi reciclat, dar este necesară impunerea folosirii aceluiași tip. El nu crede că plasticul foarte rezistent, folosit în producția de electronice, computere sau în automobile, va putea fi înlocuit în curând.

Mayfield admite și el că nu ar construi niciodată coca unei bărci din plastic biodegradabil. „Dar este prostesc să pui plastic care rezistă 1.000 de ani într-o mașină care ar putea rezista 20 de ani”, a spus el.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult