Cum arată costumele de astronaut Axiom Space, care vor fi folosite în misiunea de pe Lună, Artemis III

16.03.2023
Cum arată costumele de astronaut Axiom Space, care vor fi folosite în misiunea de pe Lună, Artemis III

Axiom Space, compania privată care va asista NASA în misiunea Artemis III, cea care va pune din nou oameni pe Lună, a dezvăluit costumele de astronaut care vor fi folosite în misiune. Acesta este încă un prototip, iar design-ul final este momentan acoperit, probabil pentru a proteja anumite aspecte importante în dezvoltarea lui, pentru a nu fi furate de concurență. Totuși, putem vedea cât de diferit este de costumele din prezent sau cele de acum peste 50 de ani, când oamenii au fost pentru ultima dată pe Lună.

Costumul Axiom Space va permite mobilitate mai bună în gravitație scăzută

Prototipul se numește Axiom Extravehicular Mobility Unit, AxEMU, și folosește la bază un design NASA al costumului xEMU. Acesta este realizat special pentru a putea găzdui persoane de mai multe dimensiuni și forme, iar intrarea în costum se face prin spate, pe lângă sistemul de întreținere al vieții. Având mai multe puncte de inflexiune, astronauții vor putea să facă mai multe lucruri cu costumul pe ei. Vor putea să se aplece, să stea în genunchi și să meargă confortabil în gravitația scăzută de pe Lună.

Costumul este realizat special pentru a rezista la temperaturi extreme, fiind capabil să permită chiar și supraviețuirea pe partea întunecată a Lunii, unde nu ajunge niciodată soarele.

Casca este acum echipată cu o cameră HD pentru captare foto și video și transmiterea live pe Pământ a materialului. Alături de o cameră este prezent și un sistem de lumini LED pentru a vedea mai ușor în medii întunecate.

Design-ul final este protejat de o „husă”, realizată de un creator de costume pentru filme

Se pare însă că NASA nu va deține design-ul pentru acest costum, fiind proprietatea Axiom Space. Compania privată va oferi costumele la cerere pentru diverse misiuni. Se pare că NASA va încerca să colaboreze în timp cu mai multe companii pentru costume de astronaut. Pentru misiunile Artemis următoare, NASA ar putea alege alt partener care ar putea veni cu un design complet diferit.

În prezent, nu putem vedea design-ul final, ci o versiune acoperită, similar cu ceea ce vedem în domeniul auto cu mașinile prototip, acoperite pentru a proteja design-ul. Husa care a fost pusă peste a fost realizată de creatorul costumelor din serialul For All Mankind de pe Apple TV+, iar culoarea neagră este aleasă doar pentru husă. Sub aceasta, costumele sunt de culoare albă, pentru a putea rezista mai bine la temperaturi înalte.

Misiunea Artemis III este programată pentru luna decembrie 2025 și va marca prima aselenizare cu un echipaj uman de la misiunea Apollo 17 din 1972. În cadrul acestei misiuni, vom asista și la câteva momente istorice: prima femeie care va păși pe suprafața lunii, dar și prima persoană de culoare care va face asta. Misiunea este programată să dureze aproximativ o săptămână pe suprafața Lunii, iar patru misiuni de explorare a suprafeței sunt în plan. Acestea implică expediții cu un rover și colectarea de mostre de gheață. Doar doi dintre cei patru membri ai echipajului vor realiza aceste expediții. Ceilalți doi membri vor rămâne la bordul capsulei Orion.

Vehiculul responsabil pentru această călătorie va fi, desigur, Starship de la SpaceX, care încă nu a trecut toate testele necesare pentru a asigura o călătorie în siguranță, însă ar trebui să o facă în următoarele câteva luni.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult