Cum vor funcționa unele vaccinuri împotriva coronavirusului. Abordarea britanicilor

23.04.2020
Cum vor funcționa unele vaccinuri împotriva coronavirusului. Abordarea britanicilor

Unele vaccinuri împotriva coronavirusului vor forța corpul uman să dezvolte un mecanism de apărare împotriva COVID-19.

Acesta este modul în care funcționează cele două vaccinuri dezvoltate în Marea Britanie de instituții de prestigiu, transmite New Zealand Herald.

Vaccinurile vor introduce în corp ceva care seamănă cu virusul, pentru a iniția un răspuns al sistemului imunitar, fără a cauza boala COVID-19 sau altă afecțiune.

Cercetătorii doresc să imite proteina în formă de coroană solară aflată la suprafața coronavirusului. Ei speră că această „momeală” va determina corpul să genereze anticorpi care vor distruge, la nevoie, amenințarea reală, virusul SARS-CoV-2.

Cele două proiecte de vaccinuri sunt dezvoltate în două instituții renumite, Jenner Institute din cadrul University of Oxford și Imperial College London.

Robin Shattock, care conduce echipa de la Imperial, crede că este bine că guvernul susține două proiecte diferite, deoarece riscul ca ceva să nu meargă în cazul unuia dintre vaccinuri este mare. „Astfel creștem șansele de a avea un vaccin eficient în marea Britanie”, a declarat el.

Deși au același obiectiv, metodele folosite de cercetători pentru a provoca generarea de anticorpi sunt diferite.

La Oxford, cercetătorii încearcă să adapteze un virus diferit, luat de la cimpanzei, pentru a face acest lucru. Virusul Oxford 1, numit și ChAdOx1, a mai fost studiat ca potențial vaccin împotriva unor alte coronavirusuri, printre care și cel care provoacă MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrome).

La Imperial College, oamenii de știință plănuiesc să injecteze în pacienți o „rețetă genetică” extrasă din SARS-CoV-2, pentru a determina corpul să genereze în celule proteinele în formă de coroană.

Începând cu luna iunie, urmează ca vaccinurile dezvoltate de britanici să fie testate pe oameni, un proces care va dura cel puțin șase luni.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult