Ce este și cum se face urmărirea contacților în timpul pandemiei COVID-19

22.04.2020
Ce este și cum se face urmărirea contacților în timpul pandemiei COVID-19

Ați auzit deseori despre o măsură necesară în timpul pandemiei COVID-19: „urmărirea contacților”.

Aceasta este o unealtă esențială pentru ținerea sub control a unei epidemii sau pandemii. În cazul COVID-19, metoda le-ar putea permite oamenilor să iasă din izolare mai repede.

Prin urmărirea contacților sunt identificați oamenii care sunt în pericol să contracteze o boală. Când o persoană suferă de o boală contagioasă, ea o transmite altor semeni cu care intră în contact.

Prin urmărirea contacților sunt găsiți, în mod normal prin interviuri, oamenii care au intrat în contact cu bolnavii. Aceștia sunt avertizați că există riscul să fi luat boala respectivă, fiind apoi plasați în izolare sau carantină. Prin această metodă este descoperit și „pacientul zero”, cel care a avut prima infecție dintr-o țară sau teritoriu.

Până acum, urmărirea contacților s-a făcut într-un mod simplu: chestionarea oamenilor. Aceasta este o muncă foarte grea, în cazul unei pandemii de genul celei provocate de noul coronavirus. Peste 2,55 milioane de oameni au fost diagnosticați în întreaga lume cu COVID-19. Acum, însă, tehnologia eficientizează procesorul, chiar dacă dă naștere la multă îngrijorare.

În China este folosită o aplicație pentru a monitoriza oamenii la scară masivă. Sistemul leagă echivalentul CNP-ului unei persoane de informații precum numărul de telefon și date despre sănătatea acesteia. Sunt folosite trei coduri de culoare pentru persoane: roșu, galben și verde. Roșu este pentru cei care trebuie să stea acasă, galben pentru cei care au fost aproape de o persoană infectată și verde pentru persoanele care sunt, cel mai probabil, sigure, adică nu suferă de COVID-19.

În SUA, compania Draganfly a dezvoltat o dronă capabilă să măsoare temperatura corporală a oamenilor de la o distanță de până la 50 de metri. Mai mult, drona detectează persoanele care strănută, tușesc sau nu respectă regulile de distanțare socială.

Mai mult, Apple a anunțat un parteneriat cu Google prin care vor fi monitorizați, în contextul crizei COVID-19, utilizatorii de smartphone-uri iPhone și Android. Totodată, în Moscova, capitala Rusiei, autolitățile folosesc cele 100.000 de camere din oraș și tehnologie de recunoaștere facială pentru a monitoriza populația.

Sursa: Lifehacker

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult