O ambarcațiune dronă îi va prinde pe cei care pescuiesc ilegal în Pacific

21.06.2020
O ambarcațiune dronă îi va prinde pe cei care pescuiesc ilegal în Pacific

O companie din Noua Zeelandă a dezvoltat o ambarcațiune dronă care are rolul de a combate pescuitul ilegal în mări și oceane.

Ambarcațiunea, numită Proteus, este înzestrată cu inteligență artificială, care poate lua decizii în legătură cu ceea ce trebuie făcut în anumite scenarii, transmite TVNZ.

Compania care produce ambarcațiunea, X-craft, spune că aceasta are o autonomie de luni de zile, deoarece primește energie electrică de la panouri solare și o turbină eoliană.

Vasul mai poate fi folosit pentru operațiuni de căutare și salvare sau combaterea traficului de droguri, o altă mare problemă în Pacific.

În cazul activităților ilegale petrecute pe mare, ambarcațiunea poate coelcta dovezi video, audio sau folosind sonarul. Toate aceste date sunt colectate de un centru de comandă care poate fi situat oriunde în lume.

Combaterea pescuitului ilegal, o activitate periculoasă

„Este un război care se duce în jurul pescuitului ilegal. Oameni mor – e un lucru foarte serios. Lucrurile se vor înrăutăți și cred că avem nevoie de uneltele pentru a face față situației”, a declarat Philip Solaris, șeful X-craft.

Ambarcațiunea are și o dronă aeriană la bord, pe care o poate lansa atunci când este nevoie.

În ultimii zece ani, zece observatori care monitorizau pescuitul în Pacific au murit.

Testele realizate cu Proteus au fost unele de succes, iar mai multe organizații sunt interesate să achiziționeze drona.

National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) vrea să folosească ambarcațiunea pentru a monitoriza schimbările climatice. Expedițiile cu nave care au echipaj la bord sunt costisitoare, potrivit cercetătorului principal Matt Pinkerton. „Ideea acestor bărci autonome este că putem acoperi suprafețe uriașe, pentru perioade mai lungi de timp și cu mai puțini bani”, a declarat el.

Foto: Captură din video

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult