Efectul Pinocchio: ce se întâmplă cu nasul mincinoşilor atunci când mint în faţa camerei cu termoviziune

Efectul Pinocchio: ce se întâmplă cu nasul mincinoşilor atunci când mint în faţa camerei cu termoviziune

O echipă de cercetători spanioli a creat cel mai performant detector de minciuni, mai precis chiar şi decât testul poligraf.

Fără cabluri fixate pe piele şi grafice dificil de interpretat, sistemul are drept element central o cameră cu termoviziune special calibrată pentru a detecta aşa numitul „efect Pinocchio”, costând în modificarea temperaturii şi chiar a dimensiunii nasului, răspuns fiziologic la starea de stres resimţită în timp ce spunem o minciună.

Potrivit experimentelor făcute de cercetătorii Universităţii din Granada, folosind un grup de 60 de voluntari, simpla contemplare a unei minciuni creşte temperatura la nivelul frunţii cu până la 1.5°C, apariţia acestei modificări putând indica intenţia de a nu fi complet cinstit în declaraţiile ulterioare.

Spre deosebire de povestea cu acelaşi nume, efectul Pinocchio se manifestă în realitate prin micşorarea imperceptibilă a nasului mincinoşilor, stresul psihologic resimţit în timp ce spunem lucruri neadevărate fiind manifestat prin drenarea vaselor sanguine de la nivelul nasului. Astfel, pe măsură ce minţim temperatura nasului poate scădea cu până la 1.2°C, modificarea fiind uşor sesizabilă pe imaginea unei camere cu termoviziune bine calibrată.

Examinarea cu detectorul de minciuni bazat pe termoviziune durează în medie 3-4 minute şi este eficientă pentru aproximativ 80% dintre subiecţii de studiu, rata de succes fiind cu 10% mai bună decât la testul poligraf.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult