Elon Musk vrea să stabilească un nou guvern independent pe Marte

31.10.2020
Elon Musk vrea să stabilească un nou guvern independent pe Marte

Planurile SpaceX de a ajunge pe Marte nu sunt tocmai noi, Elon Musk anunțând de câțiva ani planurile de a stabili o colonie pe această planetă. Mulți credeau că Musk glumește sau că doar visează la un viitor îndepărtat, însă indiciile noi descoperite sugerează că SpaceX chiar dorește să ajungă pe Marte în viitorul nu foarte îndepărtat. Serviciile StarLink sunt acum disponibile pentru câțiva utilizatori, iar documentul cu termene și condiții dezvăluie un detaliu foarte interesant despre colonizarea planetei Marte. Se pare că Elon Musk dorește ca aceasta să fie independentă de Pământ, urmând ca acolo să fie stabilite noi legi, care nu se supun legii internaționale sau legilor vreunei țări.

Colonia de pe Marte a lui Elon Musk va stabili un guvern independent

Conform documentului StarLink, operațiunile serviciului de internet se vor supune legilor statului California pentru clienții de pe Pământ și Lună. Asta înseamnă că SpaceX plănuiește să furnizeze aceste servicii și pe satelitul natural al planetei, atunci când astfel de servicii vor fi necesare.  Totuși, în tranzitul dintre Pământ sau Lună și planeta Marte, serviciile StarLink se vor supune legilor de pe Marte.

„Pentru serviciile oferite pe Marte sau în tranzit prin intermediul Starship sau alte navete spațiale pentru colonizare, utilizatorii vor recunoaște Marte drept o planetă liberă și niciun guvern de pe Pământ nu are autoritate sau suveranitate asupra activităților de pe Marte. Astfel, disputele vor fi rezolvate prin principiile de autoguvernare, stabilite cu bună credință la momentul stabilirii pe Marte.”

Într-un fel, aceste decizii au sens, întrucât SpaceX este o companie privată. Dacă SpaceX ajunge pe Marte fără ajutorul vreunui stat, colonizarea planetei nu ar putea fi atribuită vreunui guvern de pe Pământ. În același timp, va fi greu de contestată legitimitatea unui guvern aflat la 70 de milioane de km, mai ales dacă nu ai capabilitatea de a ajunge acolo cu echipamentul propriu.

Elon Musk a declarat anterior că este conștient că cei care merg pe Marte să colonizeze planeta s-ar putea angaja la un drum cu un singur sens, urmând să își petreacă restul zilelor pe acea planetă. De asemenea, a spus că este conștient că stabilirea unei colonii nu va fi ușoară și că cei care au curajul să meargă acolo vor îndura condiții foarte grele. În același timp, Musk nu a exclus posibilitatea ca și el să plece pe Marte, cândva.

sursa: The Independent

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult