SpaceX va lansa rachete de pe apă. Acestea vor fi folosite pentru călătorii către Marte

17.06.2020
SpaceX va lansa rachete de pe apă. Acestea vor fi folosite pentru călătorii către Marte

SpaceX, compania de rachete spațiale a lui Elon Musk, a demonstrat în ultimii câțiva ani că există un interes crescut în explorarea spațiului. După dezvoltarea de rachete reutilizabile care aterizează singure, compania a lansat recent prima capsulă privată către Stația Spațială Internațională. Următorul pas este, desigur, călătoria interplanetară, iar proiectul Starship este deja dezvoltat în acest scop. Se pare că rachetele din viitor vor decola de pe apă, conform celor mai noi informații confirmate de Elon Musk.

SpaceX va construi „porturi” pe apă pentru lansarea de rachete

Compania SpaceX a listat un anunț de angajare pentru un Inginer care să ajute la dezvoltarea unor construcții de apă. Se pare însă că acestea nu fac parte doar dintr-un simplu experiment al companiei. Elon Musk a confirmat că în planurile SpaceX se află construirea de porturi „spațiale” care să trimită rachete către Lună, Marte și chiar și între destinații de pe Pământ.

Utilizarea de platforme care stau pe apă nu este tocmai nouă. Multe dintre rachetele SpaceX din gama Falcon aterizează deja pe barje care sunt poziționate în larg. SpaceX poate să facă rachetele să aterizeze vertical pe orice suprafață, însă probabil că în apă sunt ferite de riscul de a pune viețile altor oameni în pericol în cazul unui accident.

Astfel, dezvoltarea de platforme în larg care să permită lansarea de rachete nu este tocmai ieșită din comun. Ba chiar aceste platforme sunt dezvoltate special pentru a susține lansări de rachete mari, precum Super Heavy, care vor fi folosite la lansarea vehiculelor Starship.

Rachetele vor putea fi folosite și pentru călătorii rapide pe Pământ

În timp ce acestea vor asigura călătorii către Marte, mai interesantă pare posibilitatea de a oferi călătorii rapide pe Pământ. Practic, folosind un Starship și rachete, SpaceX ar putea oferi curse cu pasageri pentru oricare destinație pe Pământ.

Orice destinație de pe Pământ ar putea fi la numai o oră sau două distanță folosind această metodă de transport.  În teorie, costurile de transport ar putea fi scăzute, datorită faptului că zborul are loc la limita atmosferei, unde consumul de combustibil este mic. O călătorie de la New York la Paris ar putea avea loc în mai puțin de o oră. Un zbor normal cu un avion de linie putând dura în jur de 7 ore și jumătate pe această cursă.

Hyperloop va asigura transportul către platformele SpaceX de vor decola rachetele

Și dacă vă întrebați cum ajungeți pe platforma de pe apă pentru lansare, Elon are de asemenea o soluție. Hyperloop, soluția de transport prin tuburi vidate, ar putea fi folosit pentru a transporta rapid călătorii de pe țărm către platformă și înapoi. Platformele din larg nici nu trebuie să fie dezvoltate de la zero. Acestea pot fi simple platforme petroliere reconfigurate pentru a servi drept porturi pentru rachetele SpaceX.

Toate aceste tehnologii și modalități noi de transport nu vor fi disponibile în viitorul apropiat. Având însă în vedere faptul că SpaceX a reușit în ultimii câțiva ani să spargă multe bariere în domeniul aeronauticii, probabil că acestea vor deveni la un moment dat realitate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult