Frunza artificială care folosește lumina soarelui pentru a produce combustibil eco

02.08.2020
Frunza artificială care folosește lumina soarelui pentru a produce combustibil eco

Frunza artificială dezvoltată de o ochipă de cercetători de la Universitatea Cambridge produce ingredientele necesare pentru gazul sintetic fără a elimina dioxid de carbon în atmosferă.

Acest combustibil este bazat pe hidrogen și monoxid de carbon. Gazul sintetic poate fi folosit pentru producția de electricitate și căldură, dar și ca ingredient pentru alte produse, precum fertilizatori, plastic sau alte tipuri de combustibili, precum motorina.

Produs în cantități mari printr-o metodă nepoluantă, gazul sintetic are capacitatea de a reduce substanțial emisiile poluante de pe planetă. În acest moment, producția de gaz sintetic generează cantități mari de dioxid de carbon.

Cum funcționează frunza artificială dezvoltată la Cambridge

Noua frunză artificială dezvoltată de cercetători reduce la minim poluarea cu CO2 și produce ingredientele necesare pentru combustibil prin fotosinteză.

Dispozitivul include doi absorbanți de lumină realizați din perovskit (un mineral folosit mai nou în producția de panouri solare) și un catalizator din cobalt. Când aceste elemente sunt puse în apă, o parte produce oxigen, iar cealaltă transformă dioxidul de carbon și apa în monoxid de carbon și hidrogen. Aceste ultime două gaze pot fi transformate în gaz sintetic.

Perovskit (Foto: Wikipedia)

Cobaltul este un element pe care cercetătorii doresc să îl înlocuiască din ecuație în viitor. Acesta este un material scump, minat deoseori de oameni care lucrează în condiții foarte dificile de muncă.

Tehnologia funcționează chiar și în lumină slabă, după cum au demonstrat cercetătorii, fiind eficientă în zilele ploioase sau atunci când cerul este acoperit de nori.

Deocamdată, eficiența frunzei artificiale este mică, dar designul poate fi îmbunătățit.

Sursa: Nature Materials

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult