IEA: 2022, an mai bun pentru mediu, datorită mașinilor electrice și regenerabilelor

25.10.2022
IEA: 2022, an mai bun pentru mediu, datorită mașinilor electrice și regenerabilelor

Emisiile de dioxid de carbon (CO2) rezultate din arderea de combustibili fosili, extrem de dăunătoare pentru mediu, vor fi mai mari cu mai puțin de 1% în acest an, datorită creșterii popularității automobilelor electrice și a investițiilor în surse regenerabile de energie. Acestea sunt rezultatele unui analize realizate de International Energy Agency (IEA).

Anul trecut, când economiile și-au revenit după pandemie, emisiile de CO2 au crescut alarmant. Însă războiul din Ucraina a accelerat tranziția către modalități ecologice de producere a energiei.

În 2022, emisiile de dioxid de carbon vor crește cu 300 de milioane de tone față de 2021, până la 33,8 miliarde de tone. În 2021, față de 2020, creșterea a fost de 2 miliarde de tone.

Anul acesta, industriile care contribuie cel mai mult la creșterea emisiilor poluante sunt cea producătoare de energie electrică și cea aviatică. După pandemie, oamenii au început din nou să călătorească pe distanțe medii și lungi.

Citește și: O firmă susține că a dezvoltat turbina eoliană pentru acoperiș care poate înlocui până la 16 panouri solare

Dacă nu se făceau investiții masive în domenii precum automobilele electrice și energia verde, creșterea emisiilor de CO2 ar fi fost mai mare cu aproape un miliard de tone în 2022, potrivit IEA.

Industria aviatică este responsabilă pentru aproximativ 2,5% din emisiile globale de CO2, potrivit Our World in Data.

„Criza energetică globală, declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia, a determinat multe țări să folosească alte surse de energie pentru a înlocui gazele naturale pe care Rusia le-a reținut de pe piață. Vestea încurajatoare este că domeniile solar și eolian au acoperit o mare parte din gol, creșterea ponderii cărbunelui părând a fi relativ mică și temporară”, a declarat Fatih Birol, director executiv la IEA.

Datele sunt publicate de organizație cu câteva săptămâni înainte de COP27, un summit de mediu organizat la Sharm El Sheikh în Egipt. Acolo, reprezentanți din 200 de țări vor discuta modalități de reducere a emisiilor dăunătoare.

Potrivit ONU, trebui ca reducerile să fie masive în acest deceniu pentru a fi evitată o catastrofă climatică, în care evenimente precum inundațiile din Pakistan sau Uraganul Ian vor fi frecvente

Foto: Profimedia Images

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult