Merită, din punct de vedere financiar, să transformi o mașină obișnuită în EV?

25.10.2022
Merită, din punct de vedere financiar, să transformi o mașină obișnuită în EV?

Există o mulțime de modele de mașini electrice pe piață, dar sunt oameni care își doresc să transforme vehicule comune sau clasice în automobile nepoluante. Dacă pentru unii entuziaști banii nu contează, sunt, probabil, destui oameni care se întreabă dacă o astfel de conversie este rentabilă pentru un automobil obișnuit.

Dewtsche Welle a vorbit cu reprezentantul unei firme germane din Erfurt, Elerra, care convertește vehicule cu motoare cu ardere internă în mașini electrice. Hans-Georg Herb, șeful companiei, spune că o astfel de conversie pare ușoară, dar este, de fapt, o operațiune complicată.

Totuși, transformarea este posibilă pentru aproape orice mașină convențională. Tehnicienii extrag motorul și cutia de viteze pentru a face loc pentru motorul electric și pachetul de baterii. Pentru fiecare mașină, inginerii de la Elerra trebuie să dezvolte noi sisteme de direcție, electrice.

Citește și: Citroen a prezentat o mașină electrică din carton, cu autonomie de 400 km și viteză maximă de 110 km/h

Primul automobil transformat de Elerra a fost un Porsche 911, în 2014. Herb a prezentat un Jaguar din 1993 care trece prin procesul de conversie. Operațiunea va costa aproximativ 60.000 de euro, iar în acest caz firma va folosi module marca Tesla. Proiectul necesită aproximativ 100 de ore de muncă. Cei care doresc să economisească bani pot angaja Elerra doar pentru consultanță tehnică și face singuri conversia, în propriul garaj.

Jaguarul clasic la care lucrează Elerra.

Dacă mașina a fost utilizată frecvent înainte de conversie și va fi folosită intensiv și după aceea, utilizatorii pot recupera în timp banii investiți. Electricitatea necesară pentru folosirea mașinii este cu 60% mai ieftină decât benzina. Mai mult, automobilele electrice, care au mult mai puține piese comparativ cu cele cu motoare termice, sunt mai fiabile și trec mai rar pe la service.

Totuși, Herb spune că e mai avantajos pe termen scurt și mediu să cumperi un Volkswagen e-Up electric decât să transformi în EV un Volkswagen Polo.

Foto: Elerra

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult