Încă o stație care absoarbe CO2 din atmosferă, deschisă. Cât de eficientă este?

09.11.2021
Încă o stație care absoarbe CO2 din atmosferă, deschisă. Cât de eficientă este?

O nouă stație masivă care absoarbe dioxid de carbon din atmosferă a fost deschisă în Elveția. Aceasta este prima instalație comercială care capturează CO2.

Stația este deținută de compania Climeworks AG și se află lângă capitala Zurich. Capacitatea sa este de 900 de tone de CO2 pe an, echivalentul dioxidului de carbon emis de 200 de automobile. Gazul rezultat va fi folosit pentru a crește legume.

Pentru a reuși să capturăm 1% din emisiile globale de CO2 sunt necesare 250.000 de astfel de stații.

Pe scurt, principiul de funcționare nu este foarte complicat. Ventilatoare de mari dimensiuni împing aerul printr-un sistem de filtre care rețin diferite elemente din aer. La temperaturi de peste 100 de grade Celsius, dioxidul de carbon este separat, iar gazul rezultat este trimis la o seră operată de compania Gebruder Meier Primanatura AG. Acolo sunt crescute legume precum roșii sau castraveți.

Gazul rezultat poate fi utilizat inclusiv la fabricarea de băuturi carbogazoase.

Nu toată lumea este impresionată de această tehnologie

Stația va funcționa timp de trei ani ca un proiect demonstrativ. Anul viitor, Climeworks va lansa și alte instalații, printre care și unele care îngroapă gazul la mare adâncime în scoarța terestră.

Tehnologia are mulți critici, deoarece este scumpă. Howard Herzog, cercetător de la MIT, spune că pe tona de CO2 capturat costurile pot ajunge la 1.000 de dolari. Ar fi, potrivit lui, de zece ori mai ieftin să fie capturat CO2 direct la rafinăriile care produc combustibili fosili. O altă soluție ar fi să nu mai emitem atât de mult dioxid de carbon în atmosferă.

O stație similară a fost deschisă în Islanda. Orca, deschisă tot de Climeworks, se află în apropiere de capitala Reykjavik și este un proiect pilot.

Compania câștigă bani din pachete de compensare pe care le vine unor giganți precum Microsoft sau Swiss Re.

Microsoft, de exemplu, și-a propus să elimine din atmosferă, până în 2050, tot dioxidul de carbon pe care l-a emis în istoria sa.

Sunt și peste 9.200 de persoane private care au cumpărat astfel de pachete de la Climeworks, în dorința de a susține eforturile de protecție a mediului.

Sursa: Science.org

CITEȘTE ȘI:

Elon Musk promite că va rezolva problema foametei în lume, dar cu o condiție

Poluare alarmantă: Materialul care ne va distruge peste 9 ani, dacă nu acționăm acum

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult