Cât dioxid de carbon absoarbe din atmosferă stația Orca, cea mai mare din lume

01.10.2021
Cât dioxid de carbon absoarbe din atmosferă stația Orca, cea mai mare din lume
Foto: Profimedia Images

Orca, cea mai mare stație din lume care absoarbe dioxid de carbon din atmosferă, și-a început activitatea în Islanda.

Instalația se află în apropiere de capitala Reykjavik și este una dintre primele de acest fel din lume. Aceste stații absorb dioxidul de carbon din aer și îl îngroapă adânc în scoarța terestră.

Omenirea trebuie, prin Acordul de la Paris, să împiedice creșterea temperaturii medii globale, pe termen lung, cu 2 grade Celsius față de perioada pre-industrială.

Până recent, cea mai eficientă modalitate de extragere a CO2 era plantarea de copaci. Însă arborii pot cădea victime incendiilor masive – cum am văzut în Australia, California sau Grecia – sau pot fi tăiați.

Orca este deținută de compania elvețiană Cinemaworks și poate elimina 4.000 de tone de bioxid de carbon într-un an. În aceeași perioadă doar arderea de combustibili fosili eliberează în atmosferă 35 de miliarde de tone de CO2. Cinemaworks este încrezătoare că, până în 2030, poate ajunge să captureze milioane de tone pe an.

Recuperarea de dioxid de carbon, o operațiune costisitoare

Deocamdată operațiunea este foarte scumpă și costă 600 – 800 de dolari per tonă. După ce vor fi disponibile mai multe instalații de acest fel, costurile vor scădea accelerat, potrivit Cinemaworks.

Compania câștigă bani din pachete de compensare pe care le vine unor giganți precum Microsoft sau Swiss Re.

Microsoft, de exemplu, și-a propus să elimine din atmosferă, până în 2050, tot dioxidul de carbon pe care l-a emis în istoria sa. Sunt și 8.000 de persoane private care au cumpărat astfel de pachete, în dorința de a susține eforturile de protecție a mediului.

Cinemaworks nu este singurul jucător de pe piață. Carbon Engineering, o firmă canadiană, montează în orașe echipamente care absorb CO2. Primele urmează să fie pornite în curând.

Sursa: The Economist

CITEȘTE ȘI:

Cel mai periculos material de pe planetă a fost descoperit inclusiv pe Muntele Everest

Apple și-a propus să nu mai contribuie la poluarea atmosferei până în 2030

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult