Jeff Bezos va merge în spațiu alături de cel mai bătrân și de cel mai tânăr astronaut: 82, respectiv 18 ani

16.07.2021
Jeff Bezos va merge în spațiu alături de cel mai bătrân și de cel mai tânăr astronaut: 82, respectiv 18 ani
foto: Blue Origin

Mai sunt doar câteva zile până la lansarea capsulei Blue Origin care îl va avea la bord pe fondatorul companiei spațiale, Jeff Bezos, pe fratele său, Mark Bezos, și pe Wally Funk, pilot de avion, care era programată în anii ’60 să devină una dintre primele femei în spațiu, dar nu a mai avut această ocazie. Cel de-al patrulea pasager a cumpărat un bilet la bordul capsulei pentru 28 de milioane de dolari, însă acesta nu-și va mai onora angajamentul, retrăgându-se din această înțelegere. Se pare însă că s-a găsit rapid un înlocuitor: Oliver Daemen, de 18 ani.

Clientul lui Jeff Bezos care licitase 28 de milioane de dolari pentru un loc s-a retras în ultimul moment

Reprezentanții Blue Origin spun că pasagerul anonim care trebuia să ia parte la această misiune s-a retras din cauza unor probleme de program. Totuși, cel de-al patrulea loc este ocupat de Daemen, recent absolvent de liceu, care este deja pilot licențiat de avion și urmează să studieze fizică în facultate. Acesta este fiul CEO-ului fondului de investiții Somerset Capital Partners. Suma pentru care acesta a fost pus la bordul capsulei Blue Origin nu a fost însă dezvăluită.

Jeff Bezos pare însă supărat de faptul că Richard Branson a reușit să atragă atenția tuturor, devenind primul miliardar care ajunge în spațiu la bordul unei navete proprii. De altfel, Bezos și Blue Origin încearcă să limiteze impactul pe care zborul VSS Unity l-a avut, spunând că tehnic, Branson nu a ajuns în spațiu, pentru că nu a trecut de linia Karman, de 100km altitudine față de Pământ. Misiunea Blue Origin va fi astfel prima care va depăși linia Karman.

Oliver Daemen, cel mai tânăr astronaut. sursa: Blue Origin

Această misiune va fi însă considerată „istorică” și din alte motive. În primul rând, Wally Funk va deveni cea mai în vârstă persoană care ajunge în spațiu, iar odată cu anunțul celui de-al patrulea pasager, Oliver Daemen va fi cel mai tânăr om care ajunge în spațiu.

Lansarea va avea loc pe 20 iulie, cu ajutorul unei rachete New Shepard. Racheta va ateriza independent de capsulă, iar întreaga misiune ar trebui să dureze în jur de 10 minute, dintre care doar câteva în imponderabilitate. Capsula Blue Origin poate găzdui șase persoane, însă la bordul său vor fi doar patru, nefiind necesari piloți pentru această misiune.

sursa: Gizmodo, Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult