Motivul pentru care China forează o gaură de 10 km în scoarța terestră

31.05.2023
Foto: Profimedia Images

O echipă de cercetători din China a început să foreze o gaură de 10 km în scoarța terestră cu scopul de a explora „noi frontiere” sub suprafața Pământului.

Lucrările au început în regiunea Xinjiang, bogată în petrol, potrivit agenției de știri Xinhua. În aceeași zi, China a trimis primul său astronaut civil în spațiu. Racheta a decolat din Deșertul Gobi.

Pentru gaura din scoarța terestră vor fi penetrate mai mult de 10 straturi de rocă. La capătul găurii se vor găsi roci vechi de 145 de milioane de ani. Proiectul este unul dificil, potrivit oamenilor de știință.

„Proiectul de foraj poate fi comparat cu un camion mare care merge pe două cabluri subțiri de oțel”, a declarat Sun Jinsheng, cercetător de la Academia Chineză de Inginerie.

Citește și: Noul „Război Rece”: SUA pierde lupta cu China și Rusia pentru un metal extrem de valoros

Președintele Xi Jinping le-a cerut oamenilor de știință din China să exploreze mai adânc scoarța terestră, într-un discurs ținut în 2021, cu scopul de a descoperi metale sau minerale valoroase, dar și noi surse de energie. De asemenea, aceste proiecte pot oferi indicii despre viitoare dezastre naturale, precum cutremure de mare magnitudine sau erupții vulcanice.

Beijingul și-a propus și ca până în 2030 să ducă oameni pe Lună.

Cea mai adâncă gaură artificială de pe Pământ se află în Rusia și are o adâncime de 12 km. Lucrarea respectivă a fost finalizată în 1989 după 20 de ani de foraj.

Sursa: Yahoo! News

Citește și: Știrile Go4it: Câți oameni încap în racheta lui Elon Musk, Putin vrea turneu de eSports și gaura de 10 km a Chinei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult