Noul „Război Rece”: SUA pierde lupta cu Rusia și China pentru un metal extrem de valoros

05.05.2023
Noul „Război Rece”: SUA pierde lupta cu Rusia și China pentru un metal extrem de valoros
F-35 (Foto: Pexels/Soly Moses)

Există un metal despre care nu se vorbește foarte mult în spațiul public, deși este extrem de important pentru producția de tehnologie militară avansată. Titanul este un metal ușor folosit în construcția de avioane, nave maritime, rachete, roboți, electronice și componente auto.

Din păcate, SUA, cea mai mare putere militară a lumii, nu a avut grijă să își asigure viitorul în ceea ce privește producția acestui metal esențial și se bazează integral pe surse externe, după ce producția internă a fost oprită în 2020.

Astăzi, Rusia și China controlează 70% din piața globală. Beijingul și-a crescut capacitatea de producție pentru buretele de titan cu 1.050%, iar Moscova cu 66%, potrivit Departamentului Comerțului de la Washington.

Buretele de titan este forma poroasă a titanului, obținută în prima etapă de procesare.

Citește și: Un fost pilot de F-16 spune de ce nu ar zbura cu avionul, folosit și de România, în Ucraina: Nu ai șansa să lupți

În acest moment SUA se bazează pe Japonia pentru importuri. De acolo provine 92% din buretele de titan folosit de americani. Însă există riscuri, deoarece producția din statul asiatic a atins capacitatea maximă, iar tensiunile dintre Tokyo și Beijing pot afecta livrările.

Burete de titan (Foto: Wikimedia)

Există în SUA 16 sectoare considerate critice pentru stat, iar printre acestea se află comunicațiile, agricultura sau serviciile financiare. Dintre acestea, 15 folosesc titan.

Ucraina, un jucător important pe piață

Titanul este de două ori mai rezistent decât aluminiul și cu 45% mai ușor decât oțelul, deși este la fel de durabil. Durabilitatea sa, alături de rezistența la coroziune și temperaturi ridicate îl fac un metal ideal pentru construcția de aeronave militare avansate, precum F-35 sau drona MQ-9 Reaper.

Însă transformarea buretelui de titan în produsul final este un proces complicat. De aceea, doar câteva țări au capacitatea să producă titan de calitate înaltă. Printre acestea se numără Ucraina, o țară invadată în urmă cu 14 luni de către Rusia. Se crede că unul dintre motive îl reprezintă chiar rezervele de titan pe care le are țara, dar și expertiza bogată a statului european în domeniu.

Pentru a nu pierde noul „Război Rece”, SUA trebuie să devină independentă în ceea ce privește producția de titan, avertizează experții. Mai mult, Washingtonul trebuie să se asigure că Ucraina nu pierde acest război.

Sursa: Stars and Stripes

Citește și: Situație dificilă pentru Ucraina: Doborârea unei drone sinucigașe de 20.000 de dolari poate costa enorm

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult