Muntele Everest, „toaletă în aer liber”. Cantitatea uriașă de excremente umane, un risc pentru alipiniști

27.10.2020
Muntele Everest, „toaletă în aer liber”. Cantitatea uriașă de excremente umane, un risc pentru alipiniști
Foto: Profimedia Images

Cea mai mare „amenințare” pentru alpiniștii care escaladează masivul Everest este cantitatea uriașă de excremente umane, lăsată pe munte, a declarat fostul șef al Nepal Mountaineering Association. Unii experți estimează că discutăm despre opt tone, doar în sezonul trecut.

„Cea mai mare problemă pentru Everest este deșeul fiziologic”, a declarat Ang Tshering, pentru AP. „Sute de oameni stau acolo săptămâni în șir și își fac nevoile în aer liber”, a adăugat el.

Citește și: Particule de plastic au fost descoperite pentru prima dată în organe umane

E imposibil de aproximat câte deșeuri sunt pe Everest, dar acestea devin vizibile la topirea zăpezii. În Camp 2, la două niveluri mai sus de Tabăra de Bază, șerpașii care lucrează cu guvernul pentru a face curțenie estimează că peste opt tone de excremente umane au fost lăsate în urmă de alpiniști, doar în sezonul trecut de cățărare.

Condițiile de topire din Camp 2 generează un miros insuportabil pentru alpiniști și „rahatul” uman va continua să contamineze sursele de apă din zonă, fiind un pericol pentru sănătate, a avertizat Tshering.

„În timpul expediției noastre în Tabăra 2, 8 din cei 10 șerpași au avut probleme la stomac, din cauza apei contaminate”, a spus John All, un profesor de știință a mediului, la Western Washington University, care a vizitat Everest în timpul unei expediții de cercetare.

Citește și: O larvă a început să folosească plastic pentru cochilie, iar efectele pot fi profunde

Ang Dorjee, care conduce EPCC (Everest Pollution Control Committee), a cerut guvernului nepalez să aplice noi reguli în zonă. „Problema e că nu există reguli privind aruncarea excrementelor. Unii alpiniști folosesc pungi biodegradabile, care au enzime și descompun rahatul, dar cei mai mulți nu fac asta”, a spus Dorjee.

Citește continuarea în Gândul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News