NASA va trimite un balon „de dimensiunile unui stadion” în stratosferă

24.07.2020
NASA va trimite un balon „de dimensiunile unui stadion” în stratosferă
Foto: NASA

NASA urmează să atașeze un telescop spațial de un balon uriaș pe care îl va trimite în stratosferă.

Telescopul, conceput special pentru misiune, are o lungime de 2,6 metri, iar balonul care îl va transporta are dimensiunile „unui stadion de fotbal”, potrivit agenției spațiale americane.

Proiectul, numit ASTHROS (Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths), este administrat de Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul NASA.

Balonul uriaș va sta aproximativ trei săptămâni în stratosferă, deasupra Antarcticii, la o altitudine de 40 de km. Va fi suficient de sus pentru a-i permite telescopului să surprindă lungimile de undă ale luminii blocate de atmosfera terestră.

Citește și: SUA acuză Rusia că a testat o armă anti-satelit în spațiu

Misiunea va studia mișcarea și viteza gazului din apropierea stelelor nou formate în două regiuni ale galaxiei noastre, Calea Lactee.

Nebuloasa Carina, o regiune din Calea Lactee în care se formează stele

Mai mult, telescopul are capacitatea de a detecta două tipuri de ioni de azot pentru a vedea unde vânturile spațiale generate de explozii de stele masive și supernove au schimbat forma norilor de gaz din regiunile în care se formează stele. Aceste vânturi spațiale extrem de puternice au potențialul de a împiedica formarea de noi stele.

Traficul din stratosferă se aglomerează

Umflat complet, balonul NASA are un diametru de 150 de metri. Instrumentele și telescopul vor fi transportate într-o gondolă de sub acesta.

Nu doar NASA vrea să trimită baloane în stratosferă. Space Perspective, o companie lansată recent, vrea să ducă oameni în stratosferă cu ajutorul unui astfel de aparat de zbor. Primul zbor, fără echipaj, va avea loc în anul 2021.

Tot în stratosferă acționează, la o altitudine de aproximativ 20 de km, baloanele Loon ale Google, care oferă acces la internet în zonele greu accesibile. Serviciul a fost lansat recent în Kenya.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult