SUA acuză Rusia că a testat o armă anti-satelit în spațiu

24.07.2020
SUA acuză Rusia că a testat o armă anti-satelit în spațiu

Rusia ar putea avea capacitatea de a distruge sateliți în orbită, spun autoritățile americane. US Space Command susține că Rusia ar fi testat de curând noua tehnologie, fără să o folosească activ pentru a distruge vreun dispozitiv care se află pe orbita planetei. Totuși, Departamentul de Apărare al Americii spune că această tehnologie anti-satelit ar putea fi folosită de Rusia pentru a ataca sateliți americani în viitor.

Tehnologia anti-satelit a Rusiei nu a distrus încă niciun alt dispozitiv

Satelitul Kosmos 2543 a fost lansat de Rusia pe 15 iulie. Acesta a eliberat un obiect necunoscut în orbită, însă acesta nu a intrat în contact cu niciun alt corp aflat în jurul planetei. Oficial, Rusia spune că noul satelit Kosmos 2543 este un satelit de inspecție, iar acesta s-a apropiat de un alt satelit rus, deci probabil că are și astfel de funcții. Totuși, americanii cred că este un dispozitiv anti-satelit.

„Sateliții rusești s-au apropiat de alți sateliți rusești și alte bucăți de rachete rusești într-un ritm lent în ultimele câteva zile. Uneori se depărtează și se vor apropia din nou, vor păstra distanța și vom continua să observăm acest comportament”, a declarat Brian Wedeen, directorul programului Secure World Foundation pentru The Verge.

John Raymond, comandantul US Space Command și șeful operațiunilor US Space Force, acuză Rusia că a lansat un dispozitiv periculos.

„Sistemul satelit rusesc folosit pentru a realiza acest test armat în orbită este același sistem satelit care ne-a îngrijorat la începutul acestui an, când Rusia a executat manevre în apropierea unui satelit al guvernului Statelor Unite. Acestea sunt noi dovezi care atestă că Rusia își continuă eforturile de a dezvolta și a testa sisteme spațiale consistente cu doctrina militară publicată de Kremlin, care dorește să folosească arme care supun sistemele spațiale SUA și ale aliaților la riscuri. […] Statele Unite, în colaborare cu aliații noștri, sunt pregătite și dedicate descurajării agresiunii și apărării Națiunii, aliaților noștri și intereselor SUA de acte de ostilitate care au loc în spațiu.”

Brian Weeden spune de asemenea că acest satelit ar putea sugera utilizarea acestor sisteme sub formă de armă:

„Nu avem dovezi clare, dar cred că este o armă. Iese în evidență față de alte astfel de întâlniri în spațiu în special din cauza proximității și operațiunilor pe care le-a întreprins.”

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult