O nouă tehnologie promite dispozitive smart alimentate exclusiv de semnalul reţelelor Wi-Fi

31.03.2020
O nouă tehnologie promite dispozitive smart alimentate exclusiv de semnalul reţelelor Wi-Fi

Exploatând o particularitate interesantă a dispozitivelor de comunicaţii Wi-Fi, dispozitivele de mici dimensiuni şi chiar unele telefoane mobile ar putea fi încărcate folosind exclusiv energia radiată sub formă de unde electromagnetice de înaltă frecvenţă.

Concret, pe lângă undele radio în banda de 2.4 şi 5 GHz, echipamentele Wi-Fi radiază ca şi produs secundar neintenţionat şi unde electromagnetice în spectrul terahertz, în mod normal acestea fiind absorbite şi disipate la contactul cu pereţii încăperilor fără a produce efecte. Denumite şi „T-rays”, undele radio de frecvenţă ultra-înaltă poartă însă suficientă energie pentru a alimentarea dispozitivelor low-power, rămânând doar ca aceasta să fie captată.

Deşi trec complet neobservate în majoritatea situaţiilor, undele radio din spectrul Terahertz sunt practic omniprezente în viaţa noastră de zi cu zi, puterea lor concentrată putând servi drept sursă de energie alternativă, dacă este valorificată corespunzător.

Spre exemplu, producătorii smartphone ar putea încorpora astfel de captatoare în configuraţia dispozitivelor, valorificând radiaţia electromagnetică ambientală în scopul suplimentării autonomiei telefonului mobil. Cu toate acestea, beneficiile captării undelor terahertz au fost în mare parte ignorate, deoarece nu a existat o modalitate practică de a le capta şi converti într-o formă utilizabilă.

Soluţia pare să vină din partea cercetătorilor MIT, care au venit cu un model pentru un dispozitiv ce ar putea converti undele terahertz ambientale în electricitate, la un nivel suficient pentru alimentarea anumitor dispozitive electronice.

Captatorul proiectat să exploateze principii de mecanică cuantică sau atomică ale grafenului de carbon, în combinaţie cu un alt material – nitrura de bor, promite să funcţioneze într-un mod asemănător panourilor solare, dar exploatând un spectru diferit al radiaţiei electromagnetice. Dacă tehnologia permite miniaturizarea la un nivel suficient de compact şi nu necesită condiţii speciale, cum ar fi un anumit regim de temperatură, aplicabilitatea sa ar putea fi extrem de largă, începând cu senzori ataşaţi articolelor de îmbrăcăminte, căşti wireless şi smartwatch-uri, până la dispozitive medicale implantabile.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult