O nouă teorie a conspirației susține că prin unele teste COVID sunt implantate cipuri în oameni

12.07.2020
O nouă teorie a conspirației susține că prin unele teste COVID sunt implantate cipuri în oameni
Foto: Pixabay

O nouă teorie a conspirației legată de pandemie a început să circule pe internet: unele persoane susțin că prin teste COVID oamenilor le sunt implantate cipuri în cap.

Teoria se referă la metoda prin care probele sunt recoltate cu bețișoarele lungi care sunt introduse în tractul respirator al oamenilor. Adepții teoriei susțin că în capătul dispozitivului se află, de fapt, un cip care este implantat și de aceea cei care sunt testați simt disconfort.

Teoria a pornit de la o postare pe Facebook a unui utilizator numit David D. Smith. El scrie că știința modernă permite descoperirea multor boli direct din saliva recoltată din gură. În aceste condiții, întreba el, de ce este necesar ca oamenilor să le fie recoltate probe dintr-o zonă mult mai adâncă pentru un virus atât de contagios precum cel care provoacă boala COVID-19? Smith a sugerat că oamenilor este posibil să le fie „implantat ceva”. Postarea bărbatului s-a propagat pe internet.

De ce se fac teste COVID cu probe recoltate din tractul respirator

Cercetătorii spun că este extrasă salivă cu ajutorul unui bețișor lung pentru ca medicii să fie siguri de prezența sau lipsa virusului în corpul unui pacient. Virusul se multiplică în tractul respirator, iar de acolo trebuie recoltate probele. „Nimeni nu implantează nimic. ADN-ul nu este capturat. Lucrăm cu ARN viral pentru a căuta COVID-19”, a declarat Dale Bratzler, un medic, pentru canalul de televiziune News 4 din Oklahoma.

Un test care folosește salivă se află într-un proiect pilot în statul australian Victoria, dar primele informații arată că nu este foarte precis. Concentrația virusului este mai mică în salivă decât în mucoasa din tractul respirator.

Un studiu recent arată că 13% din cazurile de COVID-19 sunt ratate cu testele pe bază de salivă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult