Rusia își construiește propriul bombardier invizibil pe radar, ca răspuns la B-2

28.05.2020
Rusia își construiește propriul bombardier invizibil pe radar, ca răspuns la B-2

Rusia a început să construiască un prototip de bombardier invizibil pe radar ce va fi finalizat anul viitor, transmite Reuters, care citează agenția de stat TASS.

Aeronava va fi capabilă să transporte o gamă largă de arme, printre care rachete (inclusiv hipersonice) și bombe, potrivit celor două surse citate de TASS.

Avionul, cunoscut sub numele de PAK DA, va concura cu bombardierul strategic american B-2, care a intrat în serviciu activ în 1997.

Așa ar putea arăta prototipul PAK DA

China dezvoltă de asemenea o aeronavă similară, numită H-20.

Rusia a dezvoltat deja un avion de luptă invizibil pe radar, Sukhoi-57. Acesta a zburat pentru prima dată în 2010, dar nu a fost încă produs la scară largă.

B-2 Spirit, cel mai scump avion militar aflat în serviciu

Northrop Grumman B-2 Spirit este un bombardier cu echipaj de două persoane care poate transporta atât arme convenționale, cât și nucleare. SUA este singura țară care operează avionul.

VEZI IMAGINILE DIN GALERIA FOTO

Washingtonul dispune de 21 de aeronave B-2. O unitate costă, în medie, 2,1 miliarde de dolari și nu are arme defensive. B-2 se bazează pe invizibilitate și viteză pentru a scăpa de inamici.

Avionul a fost folosit în luptă prima dată în 1999, în timpul Războiului din Kosovo.

Aeronava poate sta în aer foarte mult timp. În 2001, un B-2 a zburat din statul american Missouri în Afghanistan, unde și-a îndeplinit misiunea, iar apoi s-a întors în SUA, fără a ateriza în tot acel timp.

Operațiunea a durat 44 de ore, iar avionul a fost realimentat în aer. De aceea, în spatele cockpit-ului există un spațiu în care piloții se pot odihni pe rând. Acolo există și o zonă în care pot încălzi și servi masa, precum și o toaletă.

Un singur B-2 Spirit a fost pierdut, în 2008, în Guam, la scurt timp după decolare. Ambii piloți s-au catapultat și au scăpat cu bine.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO: Aterizare spectaculoasă făcută în munți de un avion militar Rafale

Manualele pentru noul avion Air Force One al lui Trump costă aproape cât un F-35

Noul portavion american este o minune a tehnologiei, dar are o problemă jenantă cu toaletele

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult