Rusia: Vom considera orice atac cu rachetă balistică drept un atac nuclear

11.08.2020
Rusia: Vom considera orice atac cu rachetă balistică drept un atac nuclear

Rusia a amenințat că va considera orice atac cu rachetă balistică asupra teritoriului său drept un atac nuclear. Asta înseamnă că Moscova va răspunde cu arme atomice.

Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că SUA dezvoltă o rachetă convențională cu rază lungă de acțiune capabilă să lovească Rusia. Acest lucru este posibil acum de la foarte mare distanță doar cu rachete balistice care dispun de focoase nucleare.

Potrivit șefilor militari ruși, nu este posibil să faci diferența între o rachetă cu rază lungă de acțiune și una care transportă focoase nucleare. Ca rezultat, Rusia trebuie să fie pregătită pentru cel mai negru scenariu.

„Orice rachetă (balistică – n.e.) care se apropie va fi percepută ca una care are un focos nuclear”, potrivit publicației Krasnaya Zvezda (Setaua Roșie).

Rusia a luat o decizie periculoasă

Rachetele balistice sunt cele care au traiectorii balistice. Acestea decolează la fel ca rachetele spațiale. Când ajung la limita superioară a atmosferei, vehiculele lansează focoasele nucleare, la fel cum rachetele civile lansează sateliți. Focoasele nu pot fi interceptate deoarece au viteze uriașe.

Unele rachete balistice au o rază de acțiune de doar câteva sute de kilometri, de aceea sunt duse aproape de țintă de bombardiere cu rază lungă de acțiune sau de submarine. Altele, precum cea americană Minuteman III, pot ajunge la 9.700 de km distanță, în mai puțin de o oră.

Focoase nucleare W87

Potrivit unei simulări, un singur focos nuclear W87 transportat de o rachetă americană ar ucide, dacă ar lovi Bucureștiul, pe loc 250.000 de oameni şi ar răni alte 400.000 de persoane. Racheta LGM-118A Peacekeeper, din arsenalul SUA, are 12 astfel de focoase.

Citește și: Cu acest simulator online poţi „lovi” cu o bombă nucleară orice loc din lume. Focos W87, Bucureşti: 250.000 de morţi şi 400.000 de răniţi

Deoarece rachetele balistice sunt foarte rapide, țările care sunt atacate au puțin timp la dispoziție pentru a se apăra și lua o decizie în legătură cu ceea ce trebuie făcut.

Sunt nouă țări care dețin arme nucleare. Acestea au cheltuit, anul trecut, 72,9 miliarde de dolari pe astfel de tehnologii, potrivit International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

Sursa: Popular Mechanics

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult