Smartwatch-urile ar putea detecta COVID-19 cu câteva zile înainte de apariția simptomelor

19.01.2021
Smartwatch-urile ar putea detecta COVID-19 cu câteva zile înainte de apariția simptomelor

Smartwatch-urile capabile să măsoare pulsul, temperatura pielii și alți parametrii fiziologici, ar putea detecta infectarea cu virusul COVID-19 încă de la stadiul asimptomatic, alertând posesorul chiar și cu câteva zile înainte ca manifestările bolii să ridice semne de întrebare.

Dispozitive precum ceasurile Apple Watch , Garmin și Fitbit pot prezice dacă o persoană este pozitivă pentru COVID-19 chiar înainte de a fi simptomatic, sau ca virusul să fie detectabil la folosirea testelor de specialitate. Potrivit studiilor efectuate de instituții medicale și academice de vârf, inclusiv Mount Sinai Health System din New York și Universitatea Stanford din California, smartwatch-urile și accesoriile pentru fitness ar putea juca un rol vital în stoparea pandemiei și a altor boli transmisibile.

Experimentele desfășurate cu dispozitive Apple Watch au arătat că simptome precum modificări subtile ale pulsului pot fi evidențiate cu până la șapte zile înainte ca persoana infectată să se simtă rău, sau ca virusul COVID-19 să fie detectat prin testare.

„Scopul nostru a fost să folosim instrumente pentru a identifica infecțiile în momentul infectării sau înainte ca oamenii să știe că sunt bolnavi”, a spus Rob Hirten, profesor asistent de medicină la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai din New York și autor al studiului numit Warrior Watch.

COVID-19

Mai exact, studiul a analizat un parametru numit variabilitatea ritmului cardiac (variația în timp între bătăile inimii), cunoscut drept indicator pentru cât de bine funcționează sistemul imunitar al unei persoane.

„Știam deja că markerii variabilității ritmului cardiac se schimbă pe măsură ce inflamația se dezvoltă în organism, iar Covid este un eveniment incredibil de inflamator”, a declarat Hirten.

Studiul a arătat că persoanele infectate cu COVID-19 au prezentat o mai mică variabilitate a ritmului cardiac, spre deosebire de persoanele COVID negative. Variabilitatea ritmului reflectă cât de activ este sistemul nervos al unei persoane, măsurarea unei variabilități mai mari indicând un organism adaptabil și mai rezistent la stres.

Avertizare timpurie la infectarea COVID-19 și detectarea cazurilor asimptomatice

Un studiu separat de Stanford, în care participanții purtau o varietate de trackere de activitate diferite de la Garmin, Fitbit, Apple și alți producători, a constatat că 81% dintre participanții cu coronavirus pozitiv au experimentat modificări ale ritmului cardiac în repaus cu până la nouă zile și jumătate până la apariția simptomelor. Studiul a raportat că o frecvență cardiacă extrem de crescută a indicat apariția simptomelor.

Cercetătorii au folosit date despre ceasuri inteligente pentru a identifica aproape două treimi din cazurile de COVID-19 cu patru până la șapte zile înainte ca oamenii să prezinte simptome, potrivit studiului, publicat în Nature Biomedical Engineering.

Echipa a creat, de asemenea, un sistem de alarmă care avertizează purtătorii că ritmul cardiac a fost crescut pentru o perioadă de timp susținută.

Dat fiind că mai mult de jumătate din cazurile de coronavirus sunt răspândite de purtători asimptomatici, datele colectate de ceasurile inteligente ar putea fi esențiale pentru controlarea răspândirii virusului. Alertați de posibila infectare asimptomatică, posesorii de smartwatch-uri ar putea lua măsuri suplimentare de distanțare socială, împiedicând astfel transmiterea COVID-19 către alte persoane.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult